Pozdravljeni v tem predzadnjem letošnjem četrtku, kar pomeni, da bo leta kmalu konec. In da je na sporedu novo izobraževalno branje, po imenu Abecedarium. Danes, v drugem delu, bomo spoznavali besede, ki imajo začetnico Ab.

Ab je krvna skupina, oznaka Albanije in tudi mesec v judovskem koledarju.
Abak, če gremo po abecednem redu, je staro grško in rimsko računalo. Enostavno, marsikdo ga ima doma. To je tisto, kjer so kroglice nameščene na horizontalno postavljene paličice. Rečemo mu lahko tudi abakus. Potem poznamo še abanko, aba ligo, predelovalca Abartha in ne sme manjkati niti abadon. To je judovsko kraljestvo mrtvih, kraj pogubljenja in propada. Nahaja se pod zemeljsko površino in je eden od štirih delov podzemlja. In tudi naša glasbena skupina nosi to ime.
Abba je pol moški in pol ženski kvartet, vsem znan s svojimi uspešnicami. Abbe je naslov za katoliškega duhovnika v francoskem okolju. Ljubiteljem Beatlov je verjetno poznana tudi Abbey road.
Abc je običajno oznaka za abecedo, pa tudi oznaka za neko osnovno znanje. Spomnimo se, da so pred leti na veliko izhajale knjige, ki so ponujale osnovna znanja, recimo abc kuhanja, abc kvačkanja, abc tehničnega risanja in abc šivanja ter še veliko drugih. Skoraj vsak hobi je imel svoj abc priročnik.
Abč je brezveznica, saj se na te tri črke ne začne nobena beseda, z izjemo dialektov. Teh pa ne poznam toliko, zatorej preskočim in gremo kar naprej.
Abd: abderit bi lahko bil jaz, saj sem že dobil komentarje, v katerih so me nekateri zmerjali z omejencem in ozkosrčnim človekom.
Abe je ime japonskega pisatelja. Abe Kobo. Resnično. Pod abe pa najdemo še abecedo, itak. Abecedarium, to je to, kar trenutno berete, Abercrombie pa je priimek angleškega pisatelja.
Abf je zopet tista ničvrednica, saj se na to začetnico ne začne nič. Označuje le nekaj kratic, ki pa nimajo prostora v abecedariumu, zato jih niti ne bom omenjal.
Abg isto.
Abhazija je neodvisna republika na Južnem Kavkazu.
Abi je sicer začetnica nekaterih besed, kot so recimo abiotičen, abiturient, vendar jo največkrat slišimo kot ločenko in z vprašajem na koncu. Primer, a bi jedel, a bi šla, a bi gledal in podobno.
Abj je spet dolgočasnica, kar se podaljševanja v neko besedo tiče.
Abkant preša. To dejansko obstaja, ne vemo pa točno kaj bi to bilo.
Ablativ je latinski sklon, ki izraža odmikanje. Ablutofobija pa je strah pred tuširanjem. Halo, ima kdo tako fobijo?
Abm zopet pomeni le in zgolj kratica, tudi daljše besede v slovenščini ne najdemo na te začetnice.
Abnormalnost, spet ena beseda, ki bi lahko opisovala mene.
Aborigini so najstarejše ljudstvo sveta, saj njihov začetek seže v čas zadnje ledene dobe. Abortus poimenujemo splav, pa ne tisti za po reki, ampak prekinitev nosečnosti. Aboliramo lahko tudi abonma. Smešno se sliši, ampak ga res. In za marsikaterega bralca sem jaz aboten.
Abp zopet predstavlja predvsem kratice podjetij i čudnih organizacij.
Abrahama vsi poznamo. Če ima človek kolikokaj sreče, ga doživi. Poznamo še abrick kocke in abrakadabro. In kot ljubitelj živali, se ne bi branil abruškega ovčarja.
Absolutno lahko na absolventskem izletu nazdravimo z absintom, če nismo abstinenti. Pa pojdimo potem za volan, saj imamo abs. Ne, absolutna napaka. Pride do absentizma, človeka, ki nam bi dal absolucijo, pa ni. Vseeno, bomo absorbirali in se potem abstraktno obnašali. Absurdno.
Abš… Antun Branko Šimič. Zakaj pa ne.
Abt je ime podjetja, ki je svoj čas, mogoče še sedaj, predelovalo Audije. Obenem je to tudi priimek madžarskega feldmaršala.
Abu Dhabi, poznamo? Itak. Abuzus pa je zloraba nečesa. Recimo nikotina.
Abviewer je bolj poznan računalničarjem.
Abzajl pa plezalcem. Baje to res nekaj pomeni, ampak ne vem kaj.
Abž je spet brezpredmetnica. Nič se ne nadaljuje, nič ne pomeni.

No, in smo z začetnico Ab končali, upam, da ste se naučili kaj novega, če pa se vam utrne kakšna ideja, kar napišite in bomo dodali ali premleli v naslednjem blogu v kategoriji Abecedarium.

Še enkrat, vesele božične praznike vsem bralcem, bralkam, spremljevalcem in spremljevalkam, soblogerjem, soblogerkam, obiskovalcem obeh spolov, komentatorje, prav tako obeh spolov in vsem, ki kakorkoli zaidete na to stran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation