Zadnji četrtek letošnjega leta in obenem zadnji del Abecedariuma za letos. Tako lahko kar tu voščim vse lepo in vse zanimivo, vsega polno in vsega dosegljivo leto 2012. In obvestim, da se bo Abecedarium obdržal tudi v prihodnjem letu, vsak četrtek z novimi besedami.

Tretji del obdeluje začetnico Ac, tako da kar poglejmo, kaj nam ponuja.

Ac ima kar nekaj pomenov. V kemiji je to znak za aktinij, angleška kratica za izmenični tok, v latinščini pa ima kar dva pomena. Prvi je ante Christum, kar pomeni pred Kristusom, drugi pa anno curente. S to kratico označujemo tekoče leto.
Aca Lukas tudi vemo kdo je. Za tiste, ki ne vedo, to je neki turbofolker. Acai je neka mešanica ne vem česa, ki naj bi pomagala pri hujšanju, ampak, kdo sploh še verjame v to.
Acb je spet vrsta neke košarkarske lige, na katero se kot neljubitelj dvoranskih športov ne spoznam, zato bom kot laik o tej temi molčal.
Accelerando je sprememba hitrosti v izvajanju določenega glasbenega dela. Predvsem pri klasični glasbi.
Acč je brezpomenka in prav tako vse črke, ki bi sledile tem trem, ne bi sestavile besede, ki bi imela pomen.
Acdc pa vsi ljubitelji prave glasbe poznamo. Avstralski rokerji so na sceni že od leta 1973 in še danes veselo žagalo in razveseljujejo oboževalce njihove glasbe.
Acer je znamka prenosnikov, tudi mobitelov nekoč. Iz kemije poznamo acetat, acetilen, acetaldehid, ženske običajno uporabljajo aceton. Ace je tudi tista snov, ki jo včasih pijemo, nekakšen sok iz mešanih sadežev. In tudi ime. Poguglajte Ace Mermolja. Ter Ace Ventura.
Acf. Edino, kar mi pade na pamet, je Acf Fiorentina, ampak to je spet nekaj v zvezi s športom. Kar ni zame.
Acg je neka oznaka nekakšnega ergonomskega stola. To bi bilo zame.
Achtung, baby. Legendarni album skupine U2, ki je izšel leta 1991. In ja, še vedno slišimo uspešnice iz tega albuma.
Acipan boste goltali, če boste imeli težave z želodčno kislino. Medtem, če se nekaj ne pojavlja v ciklih, pomeni da je aciklično. Acid tudi poznamo, kdor ga ne, naj se ne obrača name. Aci Bertoncelj pa je bil naš pianist in pedagog.
Acj. Spet nekaj v zvezi s športom, tokrat hokejem.
Ack. Prva, ki mi pade na pamet, je nekakšna kurirska pošta, ki je nekoč raztovarjala pakete po Sloveniji. Ackermann je priimek nekaterih igralcev, piscev, politikov in verjetno tudi nekaterih čisto običajnih ljudi.
Aclasta, spet neko zdravilo.
Acman. Gostilna, outlet trgovina s tekstilom in verjetno še kaj.
Acne vulgaris je strokovno ime za akne. Tisto, kar imajo večinoma vsi najstniki in zaradi njih doživljajo frustracije.
Aco, spet neka proizvodnja nekakšnih rešetk. Pa Aco Mavec, pionir Slovenskega stripa.
Acp. Če se ne motim, je to oznaka naboja ali nekaj, kar je v zvezi z naboji. Če se motim, popravite.
Acroni. Zopet nekaj v zvezi s hokejem. Sicer pa je to firma, ki prideluje pločevino. Acre je pa mesto v Izraelu.
Acs. Andragoški center Slovenije. American cancer society. In še kakšna kratica se najde.
Acš. Brezveznica in brezpomenka, brez možnosti nadaljevanja.
Activity, družabna igra, katere način igranja sem poskusil šele pred kratkim in ne za potrebe bloga. Z risanjem, razlaganjem ali pantomimo je treba predstaviti pojme. Zanimivo, smeha polno in domišljije potrebno razvedrilo. Activa, kot plačilno sredstvo. Plastik fantastik.
Acura. Znamka avtomobila.
Acv. Spet nič zanimivega, le nekatera podjetja, dolgočasne kratice in okrajšave.

In prvič v zgodovini Abecedariuma lahko združim dve začetnici. Gre se za Acz in Acž. Njihov začetek ne vodi v nobeno besedo in lahko sklepamo, zakaj je tako. Že prebere se čudno, da ne govorimo o govoru. Izgovoriti te tri črke skupaj je tako nerodno, da damo kar prav vsem klepalcem in ustvarjalcem besed, da si niso ničesar izmislili. Hvala bogu, kdo bi si želel lomiti jezik ob izgovorjavi teh treh črk, kaj šele daljše besede.

S tem se Abecedarium za letos poslavlja. Petega januarja pa se beremo z začetnicama Ač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation