Danes sem sprejel sklep, da nikoli več ne grem na volitve. In tudi vsak referendum bojkotiram. Zaradi takih, ki ne glede na rezultat naredijo po svoje, spremeni se ne nič in za referendum porabljen denar je stran vržen.

Lahko bi modroval strani in strani o tem, ampak vas ne bom moril. Konec koncev je moj namen, da me berete, sledite mojim besedam in mislim, kar bi se z dolžino verjetno vse to sfižilo. Eden od primerov je za nedeljsko delo trgovin. Hvala bogu imam službo, v kateri mi ni treba, nikakor pa ne bi bil rad kak natakar, ki bi enostavno moral. No, predstavljajmo si, Mercator zaprt na dan nedelje. Zakaj pa ne? Vseeno mi je, če je blagajničarka dan v tednu prosta zaradi tega, ker dela nedeljo, ampak, kaj ti pomaga jesti juho in krompir na dan torka, sam? Mož je v službi, otroci v šoli. In na nedeljo, mož skuha kosilo, otroci pa pri mizi sprašujejo, kje je mama. Ob treh in pol pride, ker do treh dela v Mercatorju. Na gospodov dan dela do treh v jebenem Mercatorju, zaradi razvajenih bebcev, ki se namesto na sprehod v naravo podajo v trgovino, kupit kruh, ker dan starega se ne da jesti. Pa pizda materna no. Vse, čisto vse, ki pridejo na nedeljo v trgovino, pa ne kupit nekaj kar nujno rabijo, ampak tiste, ki pridejo kupovat za cel teden, prav tiste bi za eno nedeljo posadil na pofukan rdeč stol in jim dal kaso v roke. Prekleti debili. Torej vemo, zakaj so trgovine odprte. Zaradi ljudi. Ne za ljudi, temveč zaradi njih. Pamet v roke, ne zahajajte v trgovine ob nedeljah. Bodo že člani uprave in razni direktorji opazili, da se ne izplača in zaprli. Priznam, da grem sam včasih kupit kako meso za na žar, ne pa da bi šel naredit celo špecerijo. Pa ni šans. Nikakor pa ne se izgovarjat, da ni časa. Trgovine so odprte po dvanajst ur, pa ne mi rečt, da ni časa med tednom, tudi če ob osmih zvečer greš v trgovino.

Imam pošten predlog. Trgovine naj bojo odprte ob sobotah do dvanajstih, ob nedeljah zaprte. Odprti naj bojo bencinski servisi, picerije in restavracije, ostalo zaprto. No, kinodvorane in bari. Če bo kdo hotel kao svež kruh, naj ga gre kupit na Petrol in plača tri evre za štruco. V obratnem primeru, da morajo biti trgovine ob nedeljah odprte, pa ne samo Mercator, ampak tudi druge (Špar, Obi, po novem tudi Merkur in Hofer menda), naj bojo delavci, ki delajo na nedeljo, dva dni v tednu prosti, za nedeljsko delo pa plačani trikratno. Da se jim bo vsaj izplačalo. In to ne le prodajalci, tudi natakarji, delavci na črpalkah, kuharji in gasilci. Dežurnih zdravnikov ni treba nagrajevati, oni imajo itak preveč in še se pritožujejo, da malo zaslužijo. Čeprav verjamem, da so nekateri pripravljeni delat ob nedeljah, vseeno. In ne mislim naredit neke revolucije, le brezveze se mi zdi tako razvajati kupce, da hodijo vsak dan v trgovino.

Da ne zapretiravam totalno, se vračam k začetnim besedam. Pojma nimam, koliko stane en referendum, dejansko pa vem, kdo ga plačuje. Jaz. In vi. Če ste zaposleni, namreč. V bistvu, zakaj dejati nekomu denar, da dela z njim kar se mu zljubi. Halo, to je naš denar, za katerega nas nihče ne vpraša ali ga damo, pač pa ga kar vzamejo. Meni nič, tebi nič, njim denar. Če sem potem kot davkoplačevalec omogočil državi nakup Falcona, Patrie in še kake take zadeve, ki jo nujno potrebujemo, zakaj me potem ne peljejo enkrat z vsemi temi vozili? In potem politiki, ki so danes, malo pred volitvami čisti copy paste izpred petnajstih let pred volitvami. Vsi obljubljajo, kaj bo ko bodo in če bodo oni na oblasti, kaj se bo spremenilo, kaj bo boljšega za nas, navadne delavce. In mi slovenceljni temu nasedemo. Tako so pocukrani, tako sladki, ko nam to govorijo, vse, le da si pridobijo čimveč simpatizerjev. Nato pa, ko je čas dejanj poslušamo le izgovore, da je nekaj v teku, da to ne more biti iz danes na jutri, dolgotrajni postopki, a oni, vseeno polni ponosa lažejo in lažejo naprej. Pa priznajte, da ste se usrali. Priznajte, da ste nam takrat obljubljali nemogoče. Stvari, za katere že takrat niste vedeli, kako jih boste izpeljali. In vi, dragi štirje bralci, upam da ne boste nasedli lažem in votlim obljubam nikoli več. Zase vem, da ne bom.

Iste pizde so zavarovalnice. Plačuješ kot debil ne vem koliko časa, ko si nekaj zlomiš pa ti pojasnijo, da ne izplačujejo tako, pa da delajo drugače, pa jebite se vsi agenti in vse zavarovalniške družbe skupaj. Ok, avto je treba imet zavarovan, hišo tudi, tisto, kar dajete na mesec za to, da si boste nekoč nekaj zlomili in obogateli pa raje dajajte na stran in boste več imeli. In nikar ne verjemite vsemu, za vas zavarovati obljubljajo vse mogoče, ko pa jih rabite, se izmikajo, ne oglašajo in počnejo vse, da imajo čim manj stika z vami. E ja, lahko je biti peder s tujo ritjo.

Od danes naprej zame ni volitev in ni referenduma. Zame je življenje, poštenost in izvirnost. Česar v naši politiki ni.

Če sem koga s svojim pisanjem užalil, se mu iskreno opravičujem, ampak resnično sem jezen, ko poslušam bedarije. In ja, Iztok Mlakar, kdaj bo nastala tista država, Palma de Koko?

One Thought on “Dve čez vse

 1. Andrej on 15. junija 2013 at 17:52 said:

  Danes je čudovit dan. Vrnil sem se z izleta s kolesom in med vožnjo sem razmišljal o nedeljskem delu. Danes tako lep dan, a nekateri ga ne morejo užiti. Delavci v trgovini. Pomislil sem na njih. Potem na referendum pred leti. Potem me je miselni tok povlekel v idejo, da bi podal kazensko ovadbo zoper vse
  Politike
  Sindikaliste
  Sodnike
  Še kdo bi se našel,
  in jih preprosto pozval k odgovornosti zaradi enega preprostega dejstva
  če smo pred zakonom vsi enaki, zakaj je potem tu izjema,
  torej imamo v celi zgodbi
  Malomarnost,
  Elemente korupcije,
  Dajanje lažnih obljub,
  Zatorej naj čisto vsi po vrsti lepo odstopijo. Od prvega do zadnjega.

  No, potem sem prišel lepo domov, malo poguglal in prišel do ugotovitve, da nisem edini , ki tako razmišlja o nedeljskih nakupovalnih (raz)navadah.
  Politika je našla kvazi izgovore za poklek pred kapitalom in nič drugega.

  S postom zgoraj se povsen strinjam, prav nasmejal sem se nekaterim sočnim

  Vsekakor pa, ko pride do revolucije, to bo pa takrat, ko bomo jedli obdavčen kamen in smeti, tudi tale zahteva ali misel še kako aktualna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation