Očitno je postalo precej popularno lomljenje besed pri glasbenikih. Priznam, ne poslušam popa in modernejše glasbe, temveč ostajam zvest dobremu rokenrolu in še kakšni podobni zvrsti. Mi pa včasih vseeno zapaše preklopit na kakšno od radijskih postaj, kot sem to storil danes in zasledil komad, ki ga vidimo spodaj.

Prepričan, da je izvajalka Lady Gaga, sem se že počutil kot pravi iskalec jecljanja v njenih pesmih. Tako sem ustvaril nekakšen seznam in da ne boste iskali, vam ob naslovih še pokažem jecljajoče dele besedila. Začnemo lahko kar z Bad Romance, kjer jeclja že na začetku (ra-ra, ra-ra-ra, ro-mah ro-mah-mah..). Sledijo Paparazzi ( papa-papa-paparazzi), takoj za njimi pa je že Poker Face ( p-p-p-poker face ). Gremo naprej, Alejandro (ale-alejandro), pa Judas (judas, juda-a-a) in Bloody Mary (dum-dum-da-da-da…) ter Marry the Night (ma-ma-ma-ma-marry). Monster (he a-a-ate), Kaboom ( alah ala-alah)in še kaj bi se našlo. Jecljanju se ni odpovedala niti v duetu z Beyonce, komad Video Phone ( habba-habba), ter Telephone(eh-eh-eh-eh, m-m-m-my telephone).

Vprašanje, kdo je s tem začel, je brezpomensko, saj vemo da to sploh ni važno. Bolj me zanima, kdo bo še sledil temu fenomenu. Lahko le pričakujemo, da bodo vsi tisti, ki se največ kažejo v medijih, kmalu le še jecljali v videospotih ter posledično na koncertih.

Ampak ne. Izvajalka te pesmi je Aura Dione, ki jo lahko prikličemo v spomin s hitom s prav tako jecljajočim besedilom, ki gre nekako takole: dom di dom di dom da, dom dom di di dom di dom da. Pa se smejte temu besedilu. Ok, za vsak slučaj bom prilepil obe skladbi, da boste lahko primerjali. Kasneje.

Aura Dione se je rodila Januarja 1985 v deželi Danski kot Mariah Dione. Prvo plato je izdala leta 2008, na njem najdemo zgoraj opisani in spodaj prikazani komadič ”I Will Love You Monday”, letos pa presenetila tudi s spodaj nalepljeno uspešnico, v kateri se pojavi jecljanje v stilu Gage. Pesmica Geronimo gre hitro v ušesa, videl sem že primerke, ki so si lomili jezik ob čimboljšem oponašanju teh čudnih zlogov. A poglejmo najprej hit iz 2008:

In še letošnji vzorec jecljanja. Za pomoč, če si boste slučajno prepevali jecljajoči del besedila: Ge-ge-e jo jo uh lala hmm let’s go, Geronimo. In malo naprej še: Ze-ze-e so-so uh lala hmm let’s go, Geronimo.

4 Thoughts on “Jecljanje v besedilih – Lady GaGa

 1. Mr Bolek on 9. decembra 2011 at 19:58 said:

  Bedaček Peter.

  • Peter Filec on 9. decembra 2011 at 20:58 said:

   Za nekoga Bedaček, za nekoga kreten, za tretjega spodobnež, spet za nekoga poštenjak, realnež, zabavljač… Kako je svet majhen. Lahko, mr bolek, preberem kak tvoj blog in nalepim kak brezvezni komentar?

 2. Đeko on 9. decembra 2011 at 20:15 said:

  a ti človek sploh veš kaj je jecljanje!? v nobenem zgornjem posnetku ne slišim nobenga jecljanja, oprosti…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation