Jožek je pri dvajsetih letih s trdim delom in varčevanjem prišel do dovolj denarja, da si je kupil škodo felicio. Ni mu do avta, raje varčuje za druge stvari, ki jih bo kot kmet še potreboval. Sicer mu pri kmetijstvu pomaga tudi mama, ampak moška roka je pa le močnejša. Tudi sestra in njen fant sta mu v veliko pomoč. Žal morajo ravno sami poskrbeti za vse med tednom, ko Jožek študira. Oče je namreč po bolezni postal priklenjen na invalidski voziček in je v pomoč le z besedami.

Sanel je problematičen že od nekdaj. Pri devetnajstih se vozi v bmwju, ki mu ga je oče kupil na leasing, čez dan je v fitnesu, zvečer pred računalnikom igra igrice ali se vozi po mestu in se kaže. Včasih kaj ukrade, proda, zdila malo trave, toliko, da je za bencin in za v klub. Tam je seveda glavni frajer, ki mu ni težko dati za rundo. Vse, da se najstnice lepijo nanj.

Prav tako se Jožek enega večera prikaže s še par kolegi v klubu, konec koncev je za njim naporen teden in malo sprostitve mu ne škodi. Sproščeno uživa v glasbi in ob opazovanju žensk. Pa čeprav je večina mlajša od njega. Ampak gledati ni greh. To seveda opazi Sanel, zdraskar prve vrste. Našopirjeno se postavi pred Jožeka in mu z južnjaškim naglasom de: ”kaj gledaš, budalo? To je moja sestra”. Jožek, nekonfliktna oseba mu odvrne, da mu nihče ni prepovedal gledati in da lahko počne kar hoče. ”Pazi se”, pametuje Sanel. Šestnajstletnice okrog Sanela se neizmerno zabavajo, pa tudi če so iz mesa in krvi slovenskih staršev, vseeno govorijo bolj tuje kot domače. Jožeka imajo za kmeta, a ga to ne prizadane najbolj.

Dve uri kasneje, brez da bi se kaj posebnega zgodilo, se zopet pojavi Sanel pred Jožekom, grozeč, da ga bo razbil. Kar tako, brezveze. Oziroma, ker je smrdeči govedar, po njegovih besedah. Da ne spada v klub, ampak v štalo. In ga na rahlo odrine. Jožekovi kolegi se ne vtikajo, vejo, da bo Jožek sam rešil. Jožek vstane in takrat Sanel vidi, da je malenkost premajhen. Da se je spravil na napačnega. Zbegano gleda okrog sebe, kmalu so ob njem kolegi, prav tako južnejšega porekla. Vihajo rokave in se pripravljajo na napad. Ko ga Sanel boksne v trebuh, Jožek niti ne trzne. Vse njegove najstnice gledajo in tiho govorijo med sabo, češ, vidi zdaj, kako ga bo Sanel razbil.

Jožek mirno izpije pivo do dna in pusti veselje malemu bastardu. Nato pa dvigne roko, zamahne in Sanel se zloži na tla kot cunja, ki je padla iz obešalnika. Njegovi planejo nad Jožeka, kričijo nekaj v stilu ”dobil jih boš po pički, u pičku maternu”, Jožek pa z njimi dela kot da bi cepil drva. Eden za drugim pristajajo na tleh, nekateri se pobirajo in tečejo k izhodu. Čefurke kričijo kot da je najmanj deset mrtvih in ozmerjajo Jožeka.

Ta pa le mirno odpre novo pivo in pove: ”Ne dovolim, da me v tujem jeziku na slovenskem ozemlju zmerjajo in napadajo. In ve, plod ljubezni Slovencev se zdaj pogovarjate po balkansko, kot da niste ponosne na svoj narod. Take je treba zapret in jim dati vedeti, kako se obnašati!”.

In ja, tako je. Žalostno, ko gledam dijakinje prvega letnika srednje šole, kako se mučijo govoriti v jeziku, ki nam je bil pred njihovim rojstvom skupni. Vsem takim puncam sporočam, da zaradi takega početja niste frajerke. Človek je frajer šele ko se odloči biti to kar je, brez da se trudi biti všečen drugim.

One Thought on “Jožek In Sanel

  1. Rainmaker on 14. oktobra 2011 at 0:01 said:

    Grozno se počutim, ko berem to. Imaš se za Slovenca???
    Ti povem zgodbico o 10 Slovencih… Trije prijatelji in 11letni fant (imenujmo ga Marko), Slovenci, so šli na nogometno tekmo. Prvič v življenju je bil na stadionu. Užival je na tekmi. Olimpija in Maribor. Ko so se po koncu tekme odpravili proti domu, jih je napadla skupina 10-ih Slovencev iz Maribora in pretepla 11letnega Slovenca z Dolenjske.
    Ja, res je lepo biti Slovenec. Blazno sem ponosen.

    Boštjan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation