Model, ki je že nekaj časa nazaj prepeval, da je zavrtel svet, in s svojim glasom in stasom tudi marsikatero deklino, je danes prišel pod moje roke. No, ne on, njegovo besedilo za pesem Trenutek breztežnosti. Poglejmo, kaj nam sporoča in če je smiselno.

Modro nebo, zasanjan dan,
hodim po cesti, te ne poznam.

Ok, iz tega lahko sklepamo da na lep dan hodi po cesti in ne pozna. Koga, to nam še ni jasno. Kot tudi zakaj ne.

Milijon luči spremlja tvoj nasmeh,
je kot da narisal bi izviren greh.

Sicer sonce oddaja svetlobo, ki se lahko primerja z milijon žarnicami, vendar dvomim, da sonce sije le na njen/njegov obraz. Luči pa… imeti milijon luči ob sebi, je nekam veliko. Mogoče na razdalji desetih kilometrov. Rad bi pa videl sliko izvirnega greha.

Se ne sprašujem, od kod in kam,
daj, potopiva se v svetu sanj.

Nespraševanje daje občutek vseenosti. Ravno mu je za vse skupaj, pripravljen na avanturo, neobremenjen vabi v najlepšo deželo na svetu, deželo sanj. Kamor lahko vstopiš tudi če ne spiš.

To je le trenutek breztežnosti,
se vse ustavilo je, se ne mudi.
In je le sekunda, ki bledi,
se vse ustavilo je, se ne mudi.

Čas ne teče, ampak je obstal na sekundi. Pa še ta bledi, kar si tudi težko predstavljamo. Mogoče bledi sekundni kazalec na uri ali le črtica, ki označuje sekundo. Ne more pa bledeti nekaj, kar se ne da upodobiti, moje mišljenje pač. Seveda je pa treba ponovit še enkrat drugo vrstico, če jo je kdo slučajno preslišal.

Naj piha veter in pada dež,
jaz samo za naju sem ustavil čas.

Da piha veter si lahko želi samo nekdo, ki ni nikoli vozil tovornjaka po Vipavski dolini. Pa ne glede na to, je tale Nejc kar malo vsemogočen, saj je kar ustavil čas. Pazi, ne uro, ampak čas. Anbelivbl, da imamo v Sloveniji človeka, ki je to sposoben.
Se dviga megla, nebo kriči,
a jaz ostajam tam, kjer si ti.

Ste že slišali nebo kričati? Jaz tudi ne.

To je le trenutek breztežnosti,
se vse ustavilo je, se ne mudi.
In je le sekunda, ki bledi,
se vse ustavilo je, se vse ustavilo je.

In ko se refren ponovi večkrat kot ostali deli besedila, smo lahko prepričani da bo to še ena uspešnica na naših radijskih postajah. In ja, nismo se zmotili.

Sicer pa takole pisanje o pomenih besedil niti ni lahko delo. Lahko premišljujem, katero pesem bi vzel v obdelavo, ampak odločitev je vedno težka. Lahko pa podate predlog, katero besedilo bi radi imeli obdelano.

7 Thoughts on “Lombardo – Trenutek Breztežnosti

 1. PepeLePew on 19. decembra 2011 at 15:12 said:

  Čisto slučajno sem naletel na tole stran in moram rečt da sm kr razočaran. Kritike besedil od človeka ki je napisal tolk uspešnic bi bil vesel. Od človeka, ki se niti pod razno ne proba poistovetit s pomenom besedila in le tega razlaga z vsem svojim žarom cinizma je pa že kar kanček žaljivo tole a ne? Kaj meniš?
  Torej o čem govori komad:

  Gre za situacijo kjer v mestu ki je polno luči (semaforji, ulične svetilke, avtomobili, sonce kot si dejal) vidiš osebo ob kateri ti v trenutku zastane dih. Gre za osebo nasprotnega spola kar je jasno iz izvrinega greha. Spraševanje od kod in kam nakazuje na vseenost je res. Verjetno ce ti je nekdo vsec te ne zanima a je iz vasi al mesta, njegova eticna pripadnost ali kam je namenjen tisti trenutek in vabilo v svet sanj je prispodoba tako kot si rekel. In seveda v njega lahko vstopiš tudi če ne spiš; afterall si se ti kdaj zalotil sedeti na klopi v parku in sanjati o nečem?

  Refren je v bistvu zelo preprost. Če te prevzame nekaj tako lepega kot je ljubezen na prvi pogled se počutiš zaljubljeno in dejansko lebdiš. V tistem trenutku v tisti skundi se zaveš da je to dejansko res le sekunda k bledi ker se bo tista oseba kmalu vsedla na avtobus, prečkala cesto itd… Seveda se ti pa v tistem trenutku ne mudi nikamor ker hočeš vsako milisekundo izkoristit za uživanje neke lepote.

  Druga kitica je sama po sebi več kot jasna.
  Govori o tem da kljub vsem oviram nekomu lahko nudiš občutek da se je ustavil čas. Zopet sklepam da nikoli nisi o svoji ljubljeni osebi tako razmišljal ali se ob njej tako počutil? In seveda nebo kriči samo dojet je treba tako (Grmenje???)
  Drugi refren je načeloma drugačen in govori o tem da se podoba njena izgubi v večnosti kar je spet prispodoba za stanje ko nenehno misliš o eni osebi tudi po več let in nekateri to razumemo ker smo že imeli to situacijo (15…)

  Torej besedilo ni napisano na ravni nekoga ki posluša Romano Kranjčan in je zato mogoče malo težje dojemljivo zate je pa res da je daleč od Siddhartinih kompleksnih besedil, katera tudi oni težje razumejo. Kakorkoli že, preden naslednjič obsojaš nekoga, ki je v to vložil mnogo truda in ga poleg vsega žališ, se mu posmehuješ, pomisli, da mogoče dejansko obstaja smisel v besedilu ki ga žal ne razumeš in nanj gledaš zgolj z znanstvenega pristopa. Pomisli da nekdo na glasbo gleda dejansko kot umetnost in s tem ne žali nikogar, tudi tovornajkarjev ne ki vozijo po Vipavski dolini. Pokaži kak prevod besedila svojega najljubšega banda. Ali še bolje pošlji svoj komad in svoje besedilo pa bomo mi interpretirali. Aja nimaš? Potem pa raje get a life 🙂
  Aja mimogrede:
  http://www.blessedisthekingdom.com/wp-content/uploads/2010/09/original-sin-garden-of-eden.jpg
  http://www.kenrick.edu/etchings/biblical/mediafiles/l8.jpg

  LP,
  PepeLePew

 2. Peter Filec on 19. decembra 2011 at 18:13 said:

  Nekdo se pošteno jezi, ker ga ne hvalimo, kot bi ga po njegovih pričakovanjih morali. Vseeno. Tu se ne gre za odkrivanje umetnosti, ampak za smiselnost oziroma nesmiselnost besedil. In če bralec ne razume pointa, je to le njegov problem.
  Zatorej, dragi Pepe, jaz nisem tu da bi objavljal besedila in prevode mojih najljubših bendov in ne, se ne ukvarjam z glasbo, da bi objavljal svoje pesmi in svoja besedila. In če bi jih, bi me ti prebral in me kurcal, kakor sem jaz tebe in bi se lahko do nadaljnega samo zezali s tem, kdo je boljši, pa nobeden ne bi bil.
  In še o tem, da nekdo gleda na glasbo kot umetnost. Ja, glasba je umetnost, samo, sori.. ne ta. Meja umetnosti je zelo različna, čeprav sklepam, da vse to že veš.

  • PepeLePew on 19. decembra 2011 at 18:51 said:

   Narobe si dojel Peter. Ne rabim hvaljenja ker nisem avtor besedila. Sprejmem pa vsako kritiko glede besedil če je le smiselna in zagovarja mnenje poslušalca. Nekaterim so kaka besedila bližje kot druga. Gre le za odnos s katerim je bilo tvoje mnenje izraženo torej predvsem me je zmotilo posmehovanje. Razlaga besedil je stvar poslušalca kot si sam povedal in prav tako tudi mnenje kaj umetnost je. Le čevlje sodi naj kopitar pravijo in zato sem mnenja da če ne smatraš da je to umetnost potem sye tudi ne spuščaj v interpretacijo besedil. Če pa že potem brez negativnega prizvoka… ali se pač motim?

 3. Peter Filec on 19. decembra 2011 at 19:46 said:

  Če smo mnenja, da le čevlje sodi naj kopitar, potem:
  – zakaj na tv delajo isto kot jaz, analizirajo besedila ljudje, ki imajo o glasbi še manj pojma kot jaz ( in so za to še plačani)
  – so v politiki ljudje, ki ne znajo politično razmišljat
  – znajo bloge komentirat ljudje, ki ne pišejo blogov, znajo novinarje kritizirat ljudje, ki niso novinarji in znajo modo kritizirat tisti, ki so stalno v kavbojkah in črni majici…
  in še bi lahko naštevali. če je tale pesem zate umetnost, potem se ti opravičujem in istočasno žalujem s teboj, da imaš tako nizko mejo za umetnost. To je navadno sranje. Da je umetnost, bomo rekli čez deset let, ko bo zimzelena. Do takrat pa ti dam prav – le čevlje sodi naj kopitar.

 4. PepeLePew on 21. decembra 2011 at 14:47 said:

  To da se ravnaš po drugih mi da preprosto samo vedet da si ovca v krdelu in da si brez hrbtenice. Če drugi skočijo z mosta v reko boš ti tudi? To kar drugi počnejo je njihova stvar in ne moja ker se me še niso dotaknili ampak tudi če njih poslušaš bojo vsi tako korektni in bojo kvečjem rekli da se z nečim ne strinjajo al pa da bi bilo lahko boljše. Nikoli niso žaljivi ker spoštujejo tuje mnenje. Če imaš ti probleme z njimi jih rešuj z njimi in ne z mano. To da si večkrat zaporedoma užalil avtorja te pesmi je eno s tem da pa žališ mene s svojimi izjavami je pa že primitivno in mislim da res nihče ne zasluži tega. Ti si pa le še enkrat dokazal da si zafrustrirani ozkogledneš ki si ego pumpa na čustvih drugih ljudi. Debato bi že prej lahko zaključila če bi rekel:” Sorry stari nisem mislil da lahko koga s tem užalim in super da si povedal o čem ta komad govori.”, ampak seveda ker sem ti stopil na žulj si se postavil na zadnje tace in začel bevskat. Sej bi te povabu kdaj na naš koncert da ga slišiš v živo sam verjetno bi nas probal izžvižgat še pred začetkom koncerta.
  LP

 5. Peter Filec on 21. decembra 2011 at 16:32 said:

  Ozkoglednež, dobra ta. Sicer pa ne vem koga sem užalil s pisanjem, ampak zgleda, da tebe, ki nisi avtor, ne razumeš kapljice humorja in si zato verjetno zatežen resnobnež. Sam v svojih blogih tudi žalim, priznam, ampak če te je prizadelo, ker sem se spravil na avtorja, ki je tebi ljub, potem iskreno oproščam svoja dejanja.
  Drage bralke, spoštovani bralci, toliko o svobodi govora v Sloveniji, kjer vsi komentirajo le če so užaljeni in ne prenesejo resnice. O ovcah brez hrbtenice pa kdaj drugič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation