Pozimi leta 1988 je na Barbadosu privekala na svet Rihanna. Oglejmo si najprej njen zadnji videospot, da bomo imeli o čem modrovati.

Ja, to je tisti videospot, katerega snemanje je kmet ustavil in jih dobesedno zalovil iz svoje parcele, ko je Rihanna odvrgla modrček. Marsikdo tega ne bi storil, on pa je. Jebi ga, skoraj v vsaki državi je bil omenjen. Če bi mirno stal in gledal, sploh ne bi bil nikjer omenjen.

No, sam sem malo starejši in sem odraščal ob drugačni glasbi in drugačnih videospotih. Kjer so večinoma noreli z avtomobili, dvigali sredince v zrak, razbijali in Slash je vedno bil s cigareto in flašo viskija upodobljen. In vse to je vplivalo name na tak način, da sem imel željo biti nekoč kot on. Žal se je končalo pri laseh in kitari, ki je nisem imel, vse drugo pa je bilo prisotno. Nedvomno pa je na marsikoga vplival in so ljudje, ki so ga kot otroci oboževali, danes dobri kitaristi.

Glede na to, da je Rihanna vzornica veliko veliko mladim, je početje v videospotu malo sporno. Lepo je prikazano zakajanje, ponočevanje in seksualne tehnike, čeprav oblečenih akterjev. Ali je to pravilno, ne vem. Ne bi pa hotel videt neke dvanajstletnice, ki misli da je to idealno življenje. Tu pa pride do pokazatelja na vzgojo staršev. Če so starši lepo vzgojili deklico, bo sicer rada gledala take videospote, vseeno pa bo vedela da ima več od igranja z žogo, kot celodnevnega buljenja v tv. Kar je konec koncev pametno, saj je kakršnokoli miganje in bilokako početje na svežem zraku boljše kot požiranje barv iz ekrana.

Če je pa prestroga vzgoja, se otrok, čim pride v polnoletnost, začne upirati in počne stvari na skrito. Vprašanje, koliko dvajsetletnikov je, ki kadijo, pa doma ne vedo tega? Takrat jim tudi ni treba vedeti. Koliko je pa petnajstletnikov? Sicer ne poznam odgovora, ampak vem da sem jaz pri petnajstih že kadil in poznam jih tudi kar nekaj, ki so pri tej starosti to na skrivaj počeli. Pa za to sploh ne krivim staršev in jim sploh ne očitam, da so me slabo vzgojili. Imel sem dovolj odprto, da sem lahko poskusil, kot marsikaj drugega.

Zanima me vaše mnenje o tem videospotu. Je z njene strani prav, da prikazuje te stvari najstnikom in najstnicam po cele svetu? Je z vidika najstnikov pravilno, da jo oponašajo in sledijo?

Čeprav smo si lahko enotnega mnenja, da umetnost ne pozna meja. In prav tako lahko menimo, da mora človek razlikovati med realnim življenjem in življenjem, ki ga gledamo v filmih, spotih in oddajah. Toda, ali smo nekateri sposobni tako živet, drugi pa so v bistvu kopije filmskih likov?

One Thought on “Rihanna – We Found Love

  1. Ja, vse se bolj kot ne odvisno od tega kako vzgojiš otroka (e). Tudi sam sem v tej vlogi in samo upam lahko, da je vse to, kar počnem, pravilno. Upam, da se kasneje ne bom tepel po glavi in spraševal, kaj vse bi še lahko storil, in če bi potem bilo kaj drugače. Upam tudi, da bom dovolj dostopen in se bom lahko z otrokom pogovoril vse ter bo lahko prišel do mene brez kakršnega koli strahu.

    Kar se tiče videospota, pa menim, da je zgolj odraz realnosti. Ali je to umetnost? Zakaj pa ne. Danes je že vse lahko umetnost. Tudi človek, ki sedi na odru, si nareže salamo in gleda gledalce. Ali je to dobra umetnost? To pa se odraža v občinstvu. Rihanna ga ima dovolj, da jo podpirajo pri tem in da s takim delom nadaljuje. In verjamem, da so ljudje, ki želijo biti kot ona ter poskušajo živeti “njeno” življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation