Par minut po koncertu sva se pogovarjala z Jurijem o vsem mogočem. Seveda ni čisto vse za objavo, ampak kar je primerno za objavo, je pristalo tule. Jure je glavni vokal skupine Rockomotiva, skupine, ki je tako dobra, da so jo že dvakrat okradli. Pa vzemite to za rezervo.

P: Jure, pozdravljen. Zanima me, koliko časa ste že na sceni?
J: Pozdrav tudi tebi. Približno štiri leta, v zdajšnji zasedbi pa smo na sceni slaba tri leta.

P: Je bilo kaj pred Rockomotivo, oziroma kako ste sploh prišli skupaj?
J: Bobnar in basist sta že prej bila v tem bendu. Nato smo se dobili na enem projektu, 25. obletnici skupine Obvezna smer, kjer smo nastopali kot cover bend. Malo smo se spoznali, mal počekirali in se združili.

P: Rekel si Obvezna smer. Kako to, da nocoj nismo slišali nobene njihove uspešnice?
J: Mi se gremo malo drugačno slovensko glasbo. Izvajamo namreč izključno avtorsko glasbo in coverje tujih bendov. Prav tako ne igramo glasbe hrvaških izvajalcev, ker je že tolk bendov, ki jo, zato smo mi rekli, da je ne bomo. S hrvaško glasbo sicer ni nič narobe. Sam se sicer ubadam tudi bolj s komercialno glasbo, tu sem sicer glavni vokalist, izven Rockomotive pa igram harmoniko.

P: Slišali pa smo med koncertom nekaj parodij na hrvaško glasbo.
J: Ja, to pa zato, ker smo letos ful igrali po Ljubljani in se je vedno najdu kdo v stilu ”ja, fantje, ful ste dobri, sam, a znate kakšno hrvaško”. Sej je ok, ampak mi je ne bomo, sori.

P: Torej se ne gre tu za nek nacionalizem?
J: Ne ne, nikakor ne,še enkrat poudarjam, mi nimamo nič proti hrvaški glasbi in nič ni narobe z njo, le mi je ne izvajamo. Mi le omenimo to za šalo.

P: Danes smo slišali glasbo od 60. let pa do hitov lanskega leta. Kakšen bend sploh ste?
J: Ti komadi, ki smo jih danes igrali, so seveda svetovno znani, ampak niso uspešnice iz, bi lahko rekli, A strani in se jih ne sliši velikokrat po radiu.

P: Ampak recimo Radio 1 je velikokrat predvajal komade, ki smo jih danes tu slišali.
J: Ja, Radio 1 ima resnično samo uspešnice. Sem delal nekaj let na tem radiu in se jih ne da primerjat z neko povprečno radijsko postajo. Izbor glasbe je pa res zelo majhen.

P: Iz kje sploh je Rockomotiva?
J: Od povsod. Sam sem iz dolenjske, eden je iz Vrhnike, eden iz Idrije, pa iz Kranja… Lahko rečemo, da smo iz širšega kroga osrednje Slovenije.

P: Kaj pa plani za prihodnost? Plošče namreč še nimate izdane.
J: Mah, cd nam ni ravno neki, mi naredimo dva komada letno, nismo bend, ki bi se zaprl v studio in snemali. Dobro bo, če bo nekoč cd, vendar se ne obremenjujemo s tem, raje špilamo, na koncertih uživamo, se zabavamo in to najraje počnemo.

P: Kako je s koncerti po Sloveniji, vas ljudje sprejemajo?
J: Glede na to, da smo totalno neznani, je za nami dobro leto. Nekaj velikih odrov in veliko ljudi. Sprejemajo nas povsod, tako kot sprejemajo ostale dobre glasbenike.

P: Bendov, kot ste vi, je pri nas veliko. Kako se boste postavili nekam višje in pokazali, da ste boljši?
J: Po komadih, recimo. Naša besedila so rahlo šaljiva, pravo drugačnost pa izražamo na odru, kjer se malo šalimo in imamo stik s publiko. Nekateri pozdravijo na začetku in na koncu, vmes pa le prepevajo. Danes sem sicer bil na žici, ko imam pa daljinski mikrofon, sem povsod, le na odru ne. To mi je všeč, potrudim se publiko animirat tako, da se počutijo kot del našega šova.

P: Pa se da pri nas živeti od glasbe?
J: Se da. Kdor pravi, da se ne da, je lažnivec ali pa ne pozna razmer. Z narodnozabavno in komercialno glasbo lahko povsem normalno preživiš, seveda, če nisi požrešen. Če hočeš pet ali deset jurjev na mesec, bo malo težko, ampak jurja do dva pa komot zaslužiš in čisto lepo preživiš. Moraš pa biti skromen.

P: Za konec, ker ne poznam nikogar od vas, kdo ste, ko niste Rockomotiva?
J: Mi smo učiteljski bend. Na naši spletni strani www.rockomotiva.si lahko preberete, da smo osnovnošolski bend, to pa zato ker so trije člani osnovnošolski prfoksi, dva pa sva poročena s prfoksami osnovnošolcev. Naključje sicer, ampak lahko se šalimo na ta račun.

Za desert pa dodajam nekaj posnetkov skupine.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation