Preden zopet kupite kakšno stvar, ki vas rešuje pred stresom, vas prosim, da preberete ta blog. Zastonj. Čeprav, če ravno hočete, mi lahko tudi plačate, ne bom se branil.

Kaj sploh je stres. To je psihološki, vedenjski in fiziološki odziv posameznega človeka na spremembo, kateri se moramo prilagoditi. In če te spremembe sprejemamo kot izziv, je stres pozitiven. V primeru, da se nam zdi, da zahteve presegajo naše zmožnosti, potem je pa kažin. Takrat je stres škodljiv in zdravju nevaren. Znake stresa nato delimo na telesne in vedenjske. Telesni so največkrat povečan srčni utrip, težave z dihanjem, visok krvni pritisk, občutek slabosti, pogosto uriniranje in še kaj se bi našlo. Vedenjski znaki so nespečnost, izguba apetita ali pretirano futranje, pasivnost, izogibanje določenim situacijam, čustveni izbruhi in podobno. Poleg tega se nam lahko spremeni tudi mišljenje. Največkrat je to nezmožnost koncentracije, pozabljivost, neodločnost in pretirana občutljivost na kritiko. Glede čustvovanj je pa tako, možne so spremembe, dobimo razne fobije, napade panike, depresijo, potrtost, občutke krivde in sramu ter živčnost in napetost. Ampak biti v stresu ni nič slabega. Naše telo nas tako samodejno zaščiti in organizem se na pritiske odzove brezhibno. In dokler dogajanje obvladujemo, nas stres lahko motivira.

Še preden vas odnese k drugi strani, kjer vam nekdo poskuša za trideset evrov prodati nadnaravni kos plastike in pleha, ki vas z nošnjo okrog vratu brani pred stresom, vam podam izjemen recept za obvladovanje. Sam nisem nikoli trpel za stresom. Lažem, sem, ampak sem se naučil ga obvladovati.

Najprej si razdelimo dan. Dam samo primer, da ne bo kdo komentiral potem, da se tako ne da. Osem ur v službi, to je to. Na službo ni treba misliti popoldne oziroma ko niste v njej. Če vam šef teži in od vas zahteva preveč, najprej poskusite, če zmorete opraviti naloženo delo. V primeru, da vam ne uspe, mu lepo povejte, da ne zmorete. Možnost, da bo vas odpustil in začel iskati nekoga, ki bo zmogel, je majhna, a še vedno obstaja. Nikar pa si službenih obveznosti ne nosite domov, ampak ko odbije ura za konec, je konec. Nato doma pač naredite kar je za narediti in potem si vzemite čas zase. Za vaš hobi in mu posvetite dovolj časa. Če namreč zbirate znamke, se posvetite temu, tako boste z mislimi pri nečemu, kar vas veseli. Misli bodo tako osredotočene in ne bodo bežale k drugim stvarem. Še boljša varianta je kakršnokoli miganje, pa naj bo to sprehod, tek ali kolesarjenje. Pri takih rekreativnih poskusih je najboljše biti sam. Takrat glava dela svoje in se da dosti stvari razčistiti, največkrat težave s samim seboj, sprejeti nove odločitve in še lepo nas fizično utrudi.

Zvečer ležemo v posteljo in to mora biti to. Zaželjeno je, da v sobi ni nepotrebnih stvari, kot so tv, radio in druge elektronske igrače. Prav tako ne verjemite, da boste kvaliteten spanec dosegli le z dormeom, pa z dormeo blazino in ostalimi dormeo pripomočki. To je le še ena znamka slabih vzmetnic, ki se ji je uspelo prebiti na vrh. Za kvalitetno spanje, pa ne za to, da se zjutraj zbudimo polomljeni, ampak da smo psihično spočiti, moramo biti le utrujeni pred spanjem.

Vem, kaj si mislite. Kdaj bom pa likala, pa pomivala, pa pospravljala. Za vse si morate vzeti čas. V primeru, da imate partnerja, si lahko delo razdelita, nekaj naredi on, nekaj pa vi. Nikjer ne piše, da smo moški doma le za ležanje na kavču in košnjo okrog hiše. In pravemu moškemu ne bo pod častjo pomiti posode, prijeti sesalca v roke ali zlikati kup cunj. Tako je delo razdeljeno in časa je za vse dovolj. Za vse tiste ki trdite, da ga nimate. Imate, le vidite ga ne.

Vsekakor je pa še eden ubranitelj pred stresom, da se ne sekirate preveč. Nikar ne delajte prevelikih načrtov. Sanje so dovoljene, če si sposodim besede sivolasega bonsaja med politiki. Ampak v mejah normale. Nikar se ne obremenjujte preveč z drugimi. Niso vredni. Življenje je eno samo in živeti ga morate zdaj, tako kot sami hočete, sprejeti morate vse ljudi, narediti izbor in tiste, ki niso pošteno do vas, izločiti. Privoščiti si in ne varčevati za hude čase, stara leta in podobne. Zajemati z veliko žlico. Pa bo življenje brez stresa.

Čeprav vem, da me boste zdaj skurcali, da nimam pojma in ostale zadeve, da nimam razčiščenih pojmov, vam lahko še nekaj povem, kar sem sicer že. Blog je moj in lahko pišem kar hočem. Pišem svoje mnenje, ki se mnogokrat razlikuje od vašega. In vi imate vso pravico komentirati, ni pa treba biti žaljivi v komentarjih, kot nekateri to znate. Pa čeprav imam možnost zbrisati kak komentar, ga nalašč ne zbrišem. Samo v vednost.

Se pa zahvaljujem vsem, ki lajkate bloge, tako tukaj kot na facebooku in jih delite naprej. Hvala.

2 Thoughts on “Stres

 1. Pozdravljeni.
  Na ta blog sm prišel bolj slučajno, ko sm nekaj iskal, ampak nekaj me je zelo zmotilo!
  Sem zaposlen v podjetju, ki je vpleteno v proces izdelovanja dormeo izdelkov in prosim povej mi, če je ta tvoj citat: “Prav tako ne verjemite, da boste kvaliteten spanec dosegli le z dormeom, pa z dormeo blazino in ostalimi dormeo pripomočki. To je le še ena znamka slabih vzmetnic, ki se ji je uspelo prebiti na vrh.” povzet iz kakšnega strokovnega mnenja!??! Ker sliši se kot neko dejstvo za katerim stojijo dokazi?? Kolikor poznam konkurenčna podjetja, lahko brez težav rečem, da verjetno damo pri Dormeu največ na raziskave vpliva žimnic na spanje in na kakovost izdelkov. Če se motim, naj me kdo popravi, ampak kot rečeno, kar poznam sceno. Veliko damo na kvaliteto materialov, na spominske pene, povej mi še eno podjetje, ki da toliko garancije na žimnice kot mi? Verjemi, ga ni. Za tem izdelkom stoji veliko znanja in trdnega dela SLOVENSKIH delavcev in žal mi je, da tega ne znaš ceniti, kar pa niti ni samo tvoj problem, je problem celotne družbe, ki ne ceni več človeškega truda in dela. In potem pričakuješ da bo nekdo cenil tvoje? Težko…

  Res je, da veliko da naše podjetje v reklame in so kar vsiljive, priznam, ampak kako boš pa drugače predstavil javnosti izdelek, da bo vedela da sploh obstajaš? Veliko reklamiramo kvaliteto in damo veliko garancije ker VERJAMEMO v naše izdelke in potem se dobi en bloger (sem prepričan, da nimaš izkušenj z dormeo izdelki, ker če bi jih imel, ne bi takih bedarij govoril) in kar pavšalno zatre ves naš trud!

  Malo berem tvoje odgovore na komentarje po tvojih blogih, malo te študiram, ker me je res razjezilo tvoje tolmačenje kvalitete in že vidim kakšen odgovor lahko pričakujem.Laganje in zanikanje lastne bedarije vsepovprek, o priznanju tvoje lastne napake in nevednosti pa lahko samo sanjamo…

  Odnos, ki ga imajo tudi lastniki veliko slovenskih podjetij do svojih zaposlenih…

 2. Peter Filec on 17. oktobra 2011 at 15:35 said:

  Igor. Najprej se ti opravičujem, če sem te prizadel s svojim pisanjem. No, izkušnja z dormeom nima nobenih strokovnih mnenj, temelji le na mojem osebnem razmišljanju. Gre se pa za to, da smo približno pred tremi leti zgolj iz dolgčasa in zanimanja, kako je ležišče narejeno, prežagali dve leti staro vzmetnico in v njej našli čudne stvari. No, izgledalo je kot nekoč, vzmeti in čudno blago. Torej, kaj lahko sklepamo iz tega?
  Nikjer pa ne trdim, da ne cenim truda in dela in znanja delavcev, le napisal sem svoje mnenje, svoje mišljenje. S tem ne želim da pade prodaja ali da je kdo užaljen, ampak se gre le za mojo miselnost.
  Imam izkušnje z dormeo izdelki, vendar ne z ležiščem, in se ne pritožujem nad njimi. Moraš pa kot proizvajalec biti pripravljen tako na pohvale, kot tudi na kritike.
  Vem pa, da nisi pričakoval takega odgovora. Zakaj? Človek se celo življenje uči in tole tule so modrovanja. Postajati z leti, z vsakim blogom, z vsako besedo modrejši, bolj izkušen, boljši. Konec koncev se tudi verjetno v vašem podjetju reče, da so napake nezaželjene, ampak na njih se učimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation