Že peti del abecedariuma je danes pred nami, spoštovane bralke in cenjeni bralci. Verjetno ste že ugotovili, da gremo po abecedi, zato ne bom postavil nagradnega vprašanja, katera začetnica je danes na vrsti. Pa tudi pojma nimam, kaj bi dal za nagrado.

Torej, danes je na vrsti začetnica Af. Pa sem vas, ha. Af bo na vrsti čez dva tedna, danes pa bomo pomodrovali o začetnici Ad. Lahko začnemo? Pa dajmo.

Ad je sicer kratica za Anno Domini, kar smo v abecedariumu že omenili. Pomeni leta gospodovega. Poleg tega je tudi del imena različnih zadev, recimo ad acta. Poznamo, ali moram opisat? Ok, pa bom. Nekako bi se reklo, da je rešeno, ad acta. Zaključeno. Završeno. End. Fine. Potem je še ad hoc. Za ta primer.
Adagio, v glasbenem svetu počasno igranje. In Ada, hebrejsko ime, ki naj bi pomenilo okras. Sledi moško ime Adam, tudi hebrejskega porekla. Poznamo jih kar nekaj, v komentarju lahko naštejete še koga, če ga slučajno pozabim. Recimo Sandler, Bohorič, Levine, Lambert, Velič, Young. In še slovenska glasbena skupina nosi to ime. In iz imena izhaja tudi priimek Adamič. Adamit bi bil pripadnik sekte, ki se zavzema za goloto. Adaptabilna je neka stvar, ki se jo da adaptirati. In kaj še verjetno vsi poznamo? Adapter.
Adblock je nek programček za odstranjevanje napak. Če se mi internet ni zlagal. Obenem še kratica za azijsko razvojno banko, le ne v našem jeziku. In en kup firm ( Adb Start, Adb Transport…).
Adc. Plesni center iz Ajdovščine. Pa še dobri so, prečekirajte.
Adč je prva brezveznica v današnjem abecedariumu.
Add. Attention Deficit Disorder. In pa na socialnih spletiščih večkrat vidimo add, kar pomeni dodaj.
Adele. Poznamo jo vsi, ki imamo kdaj prižgan radio. Adekvat, nekaj, kar se ujema, enakovredno, ustrezno. Študentje medicine boste bolj poznali besedo adenom, goreči pristaši kake druge vede pa adept.
Adf. Brezveznica.
Adg je oznaka več modelov Whirlpoolovih pomivalnih strojev.
Adhezija. Sila, ki privlači molekule različnih snovi. Si predstavljate? Tudi jaz ne.
Adi Smolar. Vsi ga poznamo, suhljati kantavtor bujne frizure in dobrih pesmi. Adicija kot dodajanje, sestavljanje. Adidas kot športni stil, ne le kot znamka. In adijo, lep pozdrav ob slovesu, pa čeprav italijanski.
Adjektivizirati. Dolga beseda, njen pomen pa je da damo besedi, ki ni pridevnik, pridevniške lastnosti. Ok, ne spoznam se na to, poiščimo še kaj drugega. Adjustment bureau, če ste ga gledali.
Adkins. Priimek, vendar ne naš. Neki pevec, Trace. In igralec, Scott.
Adlatus je tisti, ki pomaga višjim uslužbencem. V glavi imam tudi priimek Adler, ampak ne vem od kje. Če se spomnim, vam povem. Potem imamo tudi lep kraj, Adlešiče, pa Astronomsko Društvo Labod in Adl, mesnico na Trubarjevi. Steven. To je tisti Adler, ki sem ga omenil. Guns N Roses.
Administrativna dela niso najbolj admiralska, bi se strinjal kak admin. Nekako ni najlepši stavek, ampak moral sem porabiti znane besede. Admir je tudi moško ime, ki naj bi pomenilo ”tisti, ki ga občudujemo”. Tako pravi gospa Wiki.
Adneks ali privesek. Kaj vse si ne izmislijo. Adnan je arabsko moško ime. Kaj pa adneksitis? Lepa in zanimiva, toda težko zapomnljiva beseda, ki pomeni nekakšno vnetje… kak ginekolog tu?
Ado. Tu pa ne bomo tiho. Od adolescence, Adolfa Hitlerja, adobe readerja, adoca, pa do mitološkega Adonisa. Kam več.
Adpartner. Sicer pa skorajšnja brezveznica, saj se na te tri črke ne začne nobena beseda. Z izjemo napisane.
Adr. Adria in Adrijana. Prvo poznamo vsi, drugo pa predstavlja žensko ime, ki pomeni ”izhajajoča iz mesta Adria”. Zdaj nam je pa že jasno, zakaj so v Tistega lepega dne peli buči buči, morje adrijansko. Pa če Rocky je kričal to ime. Kaj pa hrast z zimzelenimi listi? Adraš. In brez adrenalina bi bilo življenje malo dolgočasno.
Adsl, poznamo verjetno vsi imetniki interneta. Pa kup kemijskih izrazov: adsorpcija, adstrat, adsorbent, saj si človek ne more vsega zapomniti. In ta je tudi zanimiva. Adstringens je snov, ki zožuje površinske krvne žilice in tako zmanjšuje vnetja.
Adš. Brezveznica. Še izgovoriti je težko. Ne poskušajte, ker si boste zlomili jezik in vam ga bodo dali v mavec.
Adtech. Znamka aparatov in naprav za hlevsko in pašno dejavnost.
Adut. Imeti adut pomeni absoluten uspeh, zmago. Če je le pravi. In če ti to uspe, ne rabiš adumbrana.
Advent, ravno dobro se je končal, pa ga zopet omenjamo. No, bo še trajalo. Advokat. Bog ne daj.
Adzuki fižol, menda nekakšen lažje prebavljiv.
Adž. Mislil sem, da na te tri črke ne obstaja nič, a glej ga zlomka. Adžarija je avtonomna republika na jugozahodu Gruzije. In Adžić, Radojka. Srbska pevka. Pamogoče bi se še kaj našlo, ampak resnično se mi ne da več.

In smo prišli do konca petega abecedariuma. V naslednjem bomo obdelovali eno težjo začetnico, kar pomeni, da bomo verjetno dobili veliko brezveznic ali pa mogoče odkrili kaj novega. Do četrtka se pa lepo imejte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation