Sedmi del. Še tri dele in bo deset, kar pomeni, da bomo lahko nazdravili in praznovali. Kot da je to razlog. No, nekaj besed smo že spoznali, danes pa nadaljujemo z začetnico Af. Poglejmo kaj se dobi in pomodrujmo malo o teh besedah.

Af, kot kratica, ima več pomenov. Najprej kot kratica za Air Force, vojno letalstvo, nato pa še oznaka za Afganistan. Potem velja še kot kratica Air France. Duhovitejši del: štajerci jo uporabljajo za izražanje bolečine. Vsaj tako sklepamo, ker je velikokrat slišati f tam, kjer spada v.
Afax poznamo verjetno vsi. Ali pa tudi ne. No, to je v bistvu faks preko emaila. Afazija je motnja v jezikovni dejavnosti.
Afb, spet kratica. Recimo za air force base.
Afc, kar je del imena naše blagovne znamke. Prevent, pač.
Afč. Štajerščina. Auč.
Afda, avtonomno fotografsko društvo.
Afe nam končno postreže z več možnostmi. Od različnih afer, recimo Patria, Depala vas in Watergate, pa do afekta in afelija. Kaj je to? Odsončje.
Affiliate. Brezveznica.
Afganistan, vojna in mir. No, pretežno vojna.
Afh. Ja.
Aficirati na afiguralno afirmacijo. Recimo. Pa afiširajte to še naokrog.
Afj, kot že nekajkrat danes, je tudi tukaj brezveznica.
Afk. Afkoronolatizmizem.
Afloderm je krema za kožne bolezni, luskavico in še kaj. In o aflatoksinu se zadnje dni tudi govori, to je tista zadevica v mleku.
Afm je spet brezveznica. Sicer pod tem imenom najdemo Activated Filter Media, ampak to nam ne pove kaj veliko.
Afna. Naziv tistega a v o, ki se ga uporablja pri email naslovu. Druga razlaga je za žensko, ki je drugačna, predvsem slabša od drugih. tiste, ki se ven mečejo pa take fore. Afnati se – delati se norca. In združeno? Afna se afna, ko ne najde afne.
Afonija označuje brezglasnost. A posvetimo se raje aforizmu. Aforizem je zgoščeno, duhovito izražena globoka misel, domislica, oziroma resnica. Tako pravi Wikipedia. Posledično modela, ki jih uporablja in piše, imenujemo aforist.
Afp je spet nula, brezveznica. Nam pa zato naslednjica ponudi več možnosti.
Afrik. Sicer bi to lahko bila tudi oznaka za naj frika, najboljšega, najlepšega, afrik. Drugače pa je to morska trava. Nismo vedeli. Nadaljujmo, Afrika. Kakor se ji reče črna celina ali tropska celina, je vse z razlogom. Je druga največja celina po površini in po prebivalstvu. Pred njo je Azija, a o tem nekoč, ko bo čas za to. Afrojack, nizozemski DJ, rojen leta 1987, ki je ne dolgo nazaj obiskal tudi našo kokoš. In ja, moramo omeniti še afrodiziak. To je drogica, ki se uporablja z namenom povečevanja spolnega poželenja. Nekateri za to smatrajo nosorogov rog, drugi šampanjec, tretji metin čaj, v bistvu vsak svoje. Samo ima pa izvira iz Afrodite, starogrške boginje lepote, ljubezni in spolnega poželenja. Njami.
Afs. Tu najdemo nekaj akademskih folklornih skupin ter še nekaj kratic, potem se pa stvar zaključi. Lahko izpostavimo še Afshin, leta 1978 rojeni Iranski pop pevec.
Afš, brezveznica.
Afte so nekakšni beli mehurčki na ustni sluznici.
Afudos. Računalničarji gotovo pozate. Afuk – prvovrstni, res dober fuk.
Afv, brezveznica.
Afzelia, a ni to vrsta drevesa, iz katerega se potem proizvaja laminat? No, mogoče se tudi motim, zato lahko gremo kar k zadnji.
Afž. Danes se afž šaljivo imenuje Dan žena, osmi marec. Pravilno je, da so takrat ženske deležne vsega od a do ž, vključno s fjem. Sicer pa je to protifašistična fronta žensk, ženska družbenopolitična organizacija.

No? Smo se naučili kaj? Verjetno ne. No, nikar ne obupajte, bo pa mogoče naslednjič boljše. Veselim se že novega abecedariuma, verjetno bolj kot vi. Do naslednjega četrtka želim vsem vesele praznike in obilo sreče z novorojenčkom, če boste slučajno rodili do takrat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation