Danes ni pomembno ničesar. Ne politika, ne vreme, o katerem bi se dalo kaj napisati, ne o tem, da bo jutri veliki praznik. Danes je govora samo o cirkusu. Z velikim C.

Ja, tistem Cirkusu, kjer so pretepli nekoga, bojda povsem po nedolžnem. No, tako se je najprej govorilo in metalo slabo luč na varnostnike. Pa da bo jasno vsem in takoj: nisem bil tam, ne vem kaj se je dogajalo in ne poznam nobenega od udeleženih v tem pretepu. Ampak, zakaj se je potrebno vedno spraviti na varnostnike? Vsi jih vlačijo po medijih kot nasilneže, primerjajo jih z nizkointeligenčnimi predmeti, orangutani in podobnimi žaljivkami. Da ne govorimo o komentarjih na spletnem portalu z največjim obiskom, kjer se dobijo razni pametni kavčarji, ki obvladajo vse in so najboljši ljudje na svetu, ki bodo pregnali krivico ter očistili naš planet. Ja pa ja de.

Dejstvo, da si varnostnik, pomeni da skrbiš za red, da v primeru pretepa poskrbiš za zgladitev spora ter da na koncu večera izločiš vse obnemogle iz kraja dogajanja. Dejstvo, da si obiskovalec nekega dogodka, pomeni, da te stvar zanima, da si se prišel zabavat, da se hočeš znoreti in spiti nekaj alkohola, nato pa oditi domov, bodisi peš, bodisi peš po vseh štirih.

Približno deset let sem obiskoval raznorazne žure z razlogom in brez, prireditve, srečanja, koncerte, diskoteke, klube ter vse možne pajzle, kjer se je kaj dogajalo. Redno, vsak vikend. Zdaj še, ampak ne prav pogostokrat. In videl sem marsikaj. Pobruhane najstnice, ki bi prodale finko za liter vina, ponosne lastnike jugov, s katerimi so pijani odšli domov ter končali pot v prvem jarku, teženja redarjem, pretepe na parkiriščih, celo seks na pokopališkem spomeniku. In ja, videl sem pretepene od varnostnikov. In vsakič, ko jih je kdo dobil, jih je dobil z razlogom. Tistikrat te je varnostnik kdaj pa kdaj odrinil, tudi če nisi bil kriv ali povsem nehote. In si dvignil roke, rekel ”sorči” ter se poskušal lepše obnašati. Če si se pa hotel narediti važnega, si mu nekaj zasikal nazaj, po možnosti se začel upirati in mu dal kako brco, potem se pa ni dobro končalo. Bil si tepen, z razlogom.

In očitno morajo taki lokalni carji, kot smo jim mi rekli takrat, še danes biti povsod najbolj glasni, najbolj frajerski, najbolj in. In kdo so tile carji? V spomin mi pride takoj kak meščan, prebivalec bloka, nezaposlen in redni obiskovalec fitnesa. Ne zato, da bi bil močan, ampak zato, da je na daleč videti nabildano roko. Vsaj pri nas so taki bili včasih, sedaj ne poznam več te scene. Njihov pogled mora biti jezen, priimek mora vsaj malo dišati po kateri od republik bivše Juge in nanj se morajo lepiti vse zafrustrirane najstnice. In taki so bili vedno tepeni in so se potem, s krvavim nosom vedno drli za kakim varnostnikom nekaj v stilu ”še žal ti bo, boš videl naslednjič”.

Da razčistimo, ne stavim vseh ljudi v isti koš, kar pomeni, da niso vsi nezaposleni, prebivalci bloka, meščani in obiskovalci fitnesa taki. Ampak mora se najti peščica ljudi, ki mora na vsakem dogajanju nekomu uničiti večer. Priznam, če bi jaz bil varnostnik, bi zelo težko zadrževal bes, če bi mi kdo začel ”rompi balle”. Če pa bi se name spravil še z udarci, potem pa je velika verjetnost, da bi bil njegov večer bolj uničen kot moj. Jaz bi si zdravil členke, on bi si pa šival arkado, ravnal nos in podobne malenkosti. Pa sploh nisem nasilen tip, udaril sem že, ampak vedno v samoobrambi.

In ne bom pisal o pismu, katero kroži po spletu, katerega je spisala udeleženka prireditve v Cirkusu in bila priča dogajanju. Ja, varnostniki so vsega krivi. Vedno. Pa vemo, so taki in drugačni, nekateri so res nasilni in mislijo, da držijo boga za jajca, ampak treba je videti in vedeti stvari od začetka. Le tako se lahko sodi. Pri vseh stvareh, ne samo pri aferi Cirkus.

Pa lep vikend vsem.

One Thought on “Cirkus

  1. Ja, zelo zelo tanka meja je, kdaj ti bo počil živec pri današnjih obiskovalcih klubov … in itak, vedno na koncu naje** varnostnik, kljub temu, da je požrl 1000 opazk, razen ene ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation