Danes se dotaknem še ene kaste, še enega razreda ljudi, ki so zaradi določenih lastnosti drugim, manj inteligentnim in podpovprečnim v posmeh. Tistih, ki so drugačni, običajno boljši od tistih, ki znajo samo opravljat.

In ne, sem ne spadajo pripadniki drugačne vere, barve kože ali spolne usmerjenosti. Bolj mislim na tiste, ki se drugače oblačijo ali drugače izgledajo. Začnem kar pri sebi. Dobrih deset, dvanajst let nazaj, ko sem nosil še dolge lase in je začenjal poganjati prvi puh po bradi, ki si ga je bilo treba obvezno pustit, mi je kratkolasi primerek ženskega spola vztrajno postavljal vprašanje, kdaj se bom ostrigel. Odgovarjal sem, da se ne bom, konec koncev, zakaj bi se sploh moral. Da moškim dolge lase ne pašejo. Dejal sem ji, da prav toliko pašejo kot ženskam kratki, da ji bi le zamašil gobec. Kar mi je tudi uspelo. To je ona potem veselo razlagala naokrog in kot tipičen primerek dolgolasega moškega navedla mene. Dokler mi ni en dan vse skupaj prišlo do vrh kurca in sem ji rekel, da kaj jo muči. In ker je opica grda trdila, da ženske lahko imajo kratke lase, moški pa ne smejo imeti dolgih, sem ji jasno dal vedeti, da se bom ostrigel, ko mi bo prinesla strokovno čtivo, ki prepoveduje moškim dolge lase. Od takrat naprej sem jo še videl, le govorila nisva nikoli več, ker sem bil drugačen, nisem bil po njenih standardih, ki morajo biti taki in taki, drugačnosti pa se ne sprejema. Vse, kar je drugačno, je slabše od mene in s takimi ljudmi nočem imeti opravka. Njeno mišljenje, pač. Super, težava manj v mojem življenju. Zaradi mene lahko narediš samomor. No, verjetno v prihodnosti ga bo, ker bo ugotovila, da je vsak človek unikat in se ji bo zmešalo zaradi samote in bo vzela štrik, prevrnila stol, pa bo.

Eden od bivših kolegov je bil vedno pokrit s čepico, tisto, poletno. Legendarno. Še jaz jo imam vsake toliko. No, in vedno si je kdo drznil tisto čepico za glavno temo posmehovanja. Pač, naj se delajo norca, nekoč jim bom že pokazal, si je mislil. Tako ga je nekega dne spet nekdo vprašal, zakaj ima kapo. Ta mu je odvrnil, da mu pove, če mu on odgovori na vprašanje, zakaj ima on vedno bulse. No, oni si je na hitro izmislil, da jih ima če pride slučajno do pretepa, da lahko koga brcne. Dobil je tak šamar, da mu je glavo skoraj dvakrat obrnilo. Vidiš, je rekel. Ti imaš bulse, pa ti ne pomagajo. Jaz imam kapo in me vedno nekdo drka. Od zdaj naprej bo s pestjo dobil vsak, ki me bo zaradi kape zajebaval.

Potem, ker velikokrat vidim po cesti trop najstniških gimnazijk, ki so ena glasnejša od druge, vodja pa je ena, ki ima bolj vplivne starše in posledično glavna frajerka, ker ima s seboj tri applove izdelke. In velikokrat slišim, ta tip je kreten, pa on je kreten, pa a si vidla una dva v karo majici, ej, kira kretena. Ok, naj se mi javi kdo in naj mi ne obrazloži definicijo kretena, ampak razloge, zakaj je nekdo kreten. Ker ima očala? Sori, zaradi tega ne more bit kreten in srečna bodi, če ti jih ni treba nosit. Ker ma karirasto majico? Ok, njemu je taka majica všeč in jo ima in jo nosi. Tebi ni, zato je nimaš. Ti imaš kup drugačnih stvari, ki njemu niso všeč, pa te ni označil za drugačno od njega, predvsem ti ni dal slabšalnega naziva. Ampak on je drugačen, v tvojih očeh, ti si boljša, v tvojih očeh.

In potem sem nekega dne zopet videl ta trop, ki se je ustavil pri tem fantu v karirasti majici, sedeč na klopci in s sendvičem v roki. Itak so ga najstnice oblajale, tako kot morajo in slišim tisto, vodjo krdela, kako mu reče ”pa tis en kreten”.In pameten dečko ji je odvrnil, da je to njen problem. Od takrat naprej je imel mir, saj se je trop filmsko odmaknil, ker niso več vedele, kaj mu bi rekle. Naprej je jedel sendvič na klopci, sam, ker je bil drugačen.

Tudi sam sem tak, da večini nisem všeč. Kot sem omenil, včasih imam kapo. Poleti tisto s šilcem, da me ne slepi, pozimi da me ne zebe v ušesa. Pa mi nihče nič ne reče. Včasih sem neobrit, velikokrat nosim tudi daljšo brado. In mi naravnost nihče nič ne reče. Vem pa, da me včasih opravljajo v stilu a si vidla kako brado ima, kaj ni nagnusen? Take vprašam, kaj jih moti. Nato jim povem, da mene na njih marsikaj moti, pa ne obešam tega na veliki zvon. In konec koncev, če komu nisem všeč, je to resnično njegov problem.

Na živce mi pa grejo ljudje, ki znajo obsojat takoj, v prvem šusu, ne da bi sploh kdaj govorili s to osebo. Zakaj, za hudiča božjega, ne pogledajo najprej nase, razčistijo s samim sabo in potem grejo po ulici, ne ozirajoč se na druge, kako so oblečeni, obuti in ostriženi. Drugačni smo od vas, in?

One Thought on “Drugačen

  1. David on 30. marca 2012 at 15:32 said:

    Dobe blog, meni je všeč.
    Se pa absolutno strinjam z zadnjim odstavkom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation