Nedolgo nazaj je bil referendum, ampak danes ne bomo o njemu kot o tem za kaj se je glasovalo, temveč o samem pomenu referendumu kot besedi. Torej, začnimo.

Wikipedia, za katero se govori, da ne laže, pravi da beseda izvira iz latinske besede referendarius. To je demokratičen postopek, v katerem lahko sodelujejo vsi državljani, ki imajo volilno pravico in glasujejo o referendumskem vprašanju. Predstavlja enega od temeljev neposredne demokracije. Same oblike referendumov se razlikujejo glede na namen, poznamo tri. To so ustavodajni ali konstutativni referendum, zakonodajni referendum in posvetovalni.

Dovolj o tem. Od leta 1996 smo imeli 21 referendumov, ki si jih v bistvu niti nismo želeli. No, določeni. Nekaj jih imamo, ki so brezpomenski, kot recimo o odpiralnem času trgovin, leta 2003. In zdaj tisti najbolj zanimivejši del. Če smo davkoplačevalci v šestnajstih letih plačali več kot dvajset referendumov, od katerih nimamo skoraj nič, razen občutka veselja, ko zmaga tista stvar, za katero smo glasovali, bi bila sedaj na vrsti država. Kar je praktično nemogoče.

Ampak, modrujmo. Država bi lahko pobrala ves nakraden denar tajkunom in organizirala referendum, na katerem bi glasovali če smo za to, da se tistim, ki nepravično pridejo do denarja, da se jim ga pobere. Obenem bi lahko glasovali še o praznikih. Naj nam poberejo še kakšnega ali naj določijo še kak dan, ki je tako ali drugače povezan z našo zgodovino. Naprej. Smo za to, da damo poslancem minimalno plačo, potem pa glede na delovno uspešnost dobivajo dodatke in stimulacije, ali nismo. Se morajo cene nepremičnin resnično vzpenjati v nebo in so posledično stanovanja prazna in se ljudje nimajo kje nastanit, ali pa dodelimo stanovanje vsakemu, ki dopolni trideset let in je zaposlen ter ima družino.

Če res moramo plačati vsak brezvezen referendum, ki se ga spomni nekdo, ki ima šest minut prostega časa, potem bi lahko izpeljali tudi kakšnega, ki bi dejansko kaj rešil in spremenil. Do takrat lahko živimo vsak zase v pravljici in se obnašamo, kot da nam nič ne manjka, se imamo blazno fajn in skrbimo za rodnost.

Ne dolgo nazaj sem poslušal v eni sproščeni mešani družbici kolegov in kolegic o gubah. Ja, tistih, ki nastajajo ženskam po obrazu. Postavilo se je vprašanje, kakšne bodo pri šestdesetih, če se jim že sedaj, pri petindvajsetih, pojavljajo gubice. Vse, kar jih izbriše, so dragi kozmetični preparati, kremice in podobne žavbe, ki vsebujejo takšne in drugačne kemikalije. Če hočeš resnično nekaj naravnega, je pa sploh drago, da si dekle ne more privoščit. Tako je govoril ženski del. Moški smo sicer nekaj časa poslušali in dobivali takšne in drugačne ideje, ki pa niso dosegale odobravanj. Resnično je težko, saj se tudi moški nekje čez trideset let vidimo kot sivolase ali plešaste. S to razliko, da se mi s tem ubadamo veliko manj.

Potem je padla ideja. Ženske bi hodile naokrog zgoraj brez in jih dejansko nihče ne bi pogledal v obraz, posledično tudi ne bi opazil gub. Nič takega, kot pri veliko stvareh, bi bila tudi tu potrebna le preusmeritev pozornosti. In ker se žensk ne sme spraševati po starosti, pač pa se jo določi po tistem, kar se vidi, se pravi obrazu, tudi tu ne bi bilo težko. Namreč, vsi vemo, da ima dvajsetletna punca med joški obesek, šestdesetletna pa popek. In bi lahko prav tako ocenili približno starost. Obenem bi punce lahko zjutraj spale več časa, saj se ne bi bilo treba pudrat, pa ustnic mazat, pa okrog oči, kar pomeni še dodaten prihranek na že tako drage šminke, maskare in razne pudre.

Ja kaj za hudiča svetega pa zdaj nakladaš, boste rekli. Se vam še ni posvetilo? Prižgem luč zdaj. Namreč, začeli smo z referendumi in z nekaj predlogi. In ker je določeno število referendumov butastih, bi lahko bil tudi tale. Namreč, izbirali bi, da bi ženske naokrog hodile z razkritim oprsjem. In da ne bi bili v dvomih, če je ženskam to sploh všeč, bi zraven dodali še za označit spol. In? Dobili bi rezultate, poštene. Marjana iz Spodnjih Drmovcev bi tako označila za in obenem označila ž. Zoran iz Kardeljeve ploščadi bi označil za in obenem m. In vse, ki ne bi rade kazale oprsja, bi obkrožile proti in ž. V čem je problem? Ali še boljše: že tisti modeli, ki nam dajo glasovnico v roke, bi lahko obkrožili spol, tako da sploh ne bi prihajalo do goljufanj.

Vemo, da so to le sanje za določene oziroma nočna mora za druge. Ampak zanimivo bi pa bilo. Kaj pa vaše mnenje?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation