Kriza baje še traja. Sam se sicer ne ukvarjam toliko z njo, ampak za vse tiste, ki se, je pametno prebrati par nasvetov za dodaten zaslužek. Če ste seveda pripravljeni za to tudi kaj narediti.

Ko mi je nekoč sodelavka, tista, s katero ne govorim, rekla, da bi rada še kaj zaslužila, le da ne ve kje, smo kmalu prišli do tega, da večina pričakuje, da jim bo 200 evrov kar tako padlo z neba, brez kaj posebnega delat. Po predlogu, da lahko začne kaj preko interneta, je bil odgovor ”mona, bom sedela celo popoldne pred računalnikom”. Ok, potem pa pojdi kaki stari mami pokosit travo ali jo pelji v trgovino, pripelji ji nabavljeno robo. Odgovor enak prejšnjemu. Zbiraj plastenke in jih vozi na Hrvaško. Zopet: ”mona, kaj misliš…”. Po parih predlogih, kateri niso bili pravi, sem ji v šali predlagal, da lahko samo svojo češpljo ponuja, nekdo jo bo že nategnil in ji plačal. Tu je skočila v zrak, da če jo imam za kurbo, pa sem ji odvrnil, ne, le lena si, kurbarija pa ne zahteva ničesar drugega kot noge držat narazen. In nisva govorila par mesecev. Ja, halo. Najbolje, da daš odpoved, ležiš cele dneve doma, pa bo že nekako.

Že zgoraj opisanih par primerov, kako priti do dodatnega zaslužka je dovolj, da vam kapne še kaj v žep. Lahko pa greste v drugačen ekstrem in začnete s krajo. Tu velja tudi nekaj pravil. Moje pisanje je zgolj sad razmišljanja in nikakor ne pomeni, da jaz kradem. Torej. Treba je začeti z malimi stvarmi, da vidimo, koliko smo spretni. Na ulici, brez kakih groženj, le izmakniti nekaj nekomu. Ponoviti dvakrat, toliko da dobimo občutek, da ni nihče ničesar videl. Sledite?

Nikakor poskušati s krajami v trgovinah, če nimate prečekiranega načrta kamer, skritih kotičkov in izhodov. Ne delujte sumljivo, bodite le običajen sprehajalec ali celo kupec. Delajte se, da je popolnoma vse v najlepšem redu, po potrebi preusmerite pozornost zaposlenih na ostalega obiskovalca. Pomanjkljivost kraje v trgovinah je ta, da ne morete neopazno krasti denarja, temveč se najbolj splača kraja izdelkov, ki jih dejansko potrebujete ali prodate naprej.

Sledijo kraje po domovih in gradbiščih. Nikar ne vdirajte k nekomu, misleč, bom že dobil nekaj, kar bom lahko prodal. Ne, pozanimajte se: ima sosed mešalec za beton, za katerega mi je prejšnji teden nekdo ponujal sto evrov? Ima. Ugotovite pozicijo mešalca v hiši, izkoristite priložnost, ko ni nikogar doma in vzemite. Za sabo ne puščajte sledi, razen če imate željo, da vas dobijo. Tudi v hiše, za katere nimate pojma, če imajo lastniki kaj zlatnine, se ne splača vdirati. Hladilnika mu itak ne boste odnesli. Če veste, da je pravi zbiratelj zlata, pa si kar postrezite. In potem hitro v odkup: odkupujejo ga že na vsakem koraku, priporočljivo pa je, da imate na sebi kakšno zaščito. Če veste kaj mislim.

Naslednja, zahtevnejša stopnja zahteva več priprav. Poleg dobre kondicije, če bo slučajno za uiti, je potreben tudi tečaj učenja iz filmov. Primerni so vsi filmi, v katerih igra Jason Statham. Ker on je boljši od Chucka in Bud Spencerja. Še Kid Rock se skrije pred njim. Samo v vednost. No, potem je potrebno znanje uporabe pištole, ker nikoli ne veš, kdaj te kje pričaka kak norec. In zaželjen je dober avto. Ampak to se boste naučili iz filmov.

In še zadnja kategorija, katera se imenuje ”Nič ti ne bo”, ali krajše NTNB. V to skupino spadajo vsi tajkuni, od Zidarja, Kordeža, Bavčarja, Šrota, Tovšakove, Černigoja in še marsikaterega. Za članstvo je potrebno imeti lepo obleko, dober avto, prestižno hišo in slab spomin. Vseeno je treba znati uporabljati tudi možgane, da se seveda ve, kdaj je idealna prilika izmakniti nekaj milijonov drobiža. Slab spomin vam pride potem prav na sodišču, kjer vztrajno zatrjujete, da niste nič krivi, se ne spomnite in so vsi okrog vas bolj krivi kot vi sami. Nato se malo vlečete po medijih in čez kako leto, ko se vam nič ne zgodi, ponovite. To lahko počnete do upokojitve ali dlje, saj ste v skupini NTNB.

Dejstvo ena: manjšo vsoto ali stvar, ki jo boste ukradli, več časa boste preživeli po sodiščih, zaporih in prijel se vas bo vzdevek lopov, ne glede na to, da ste to storili zato, ker nimate kaj jesti in s čim plačati položnic.

Dejstvo dva: poštenje se vedno izplača in ljudje vas imajo zaradi tega rajši. Pa bodite obenem pošten, preprost in delaven človek, boste videli da se boste bolje počutili kot lopov, ropar ali tajkun.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation