O nasilju je bilo že toliko napisanega, da tople vode s spodnjimi stavki ne bom odkril. Ampak moram o tem pisat.

K temu me je spodbudil posnetek razburjenega prebivalca Izole, ki pametuje varnostniku. Ja, človek božji, kaj ti je, prišli so obrnit, ne pa te oropat. Ampak, ok, model je lahko srečen, da ni končal kako drugače.

O tem, kdo ima tu prav in kdo ne, ne bom niti pisal, ker potem bo preveč komentarjev. Zato bomo raje malo pomodrovali o nasilju. Sam nisem niti malo nasilen, čeprav vsake toliko z užitkom koga pošljem v pizdo materno, v kurac ali kam drugam. Običajno upravičeno. Predvsem, ko se začne nekdo zezat z mano v času, ko imam največ dela. Ali ko me s svojimi dejanji spravi ob živce in klub prijazni besedi, naj tega ne počne več, vztraja pri svojem.

Priznam. Razbil sem tudi že nos pred par leti. Ampak samo zato, ker je on meni izbil zob. Sam pravim, da se vsaka stvar nekoč vrne, pač, dobro z dobrim, slabo s še slabšim. Temu modelu se je vrnilo že isti večer. A tega ne pogrevajmo. Stvar je taka, da nasilje rodi nasilje in če si nasilen do nekoga, lahko pričakuješ da bo temu slej ko prej počil kak živec, se mu bo strgalo in … za posledice ne odgovarjam.

Ne razumem pa nasilja nad otroci. Kaj so krivi, da jih tepejo. Ok, včasih je učiteljica prisolila učencu klofuto in so starši rekli, prav je, zakaj pa ne uboga. Danes tako učiteljico tožijo, da zgubi službo in ostane brez vsega. Je res, običajno se hoče otrok malo igrat, hecat, nam odraslim pa to ne gre v glavo, ker smo pozabili kako je biti otrok. Pa prileti ena čez rit.

Drugo, ne razumem spolnega nasilja nad otroki. In ne razumem še ljudi, ki verjamejo, da duhovnik ni tega storil. Pa kako je lahko bil tak, vsi so ga imeli radi, rečejo. Ja, tudi on njih, le da malo preveč. Takemu, otroke zlorabljajočemu duhovniku je treba odvzet vso licenco al kakorkoli se reče, ga javno predstavit v medijih in ustrezno kaznovat.

Nasilje nad partnerjem. Halo, kaj vam je? Človeka imaš rad in zato delaš z njim tako, kot si želiš da dela on s tabo. Če ga nimaš rad, povej, sori, nisva za skupaj, ne gre in je rešeno. Ni treba punce zbrcat in ji spulit las, s tem ne dobiš nič. Edino tožbo. In čopič lahko narediš iz las, ki si jih spulil.

No, medtem ko tudi sam požrem približno eno veliko skledo psihičnega nasilja dnevno, jo približno toliko tudi vrnem tem istim osebkom. Verjemite, ne ostanem dolžan, sploh če se spravijo name brez pravega, konkretnega razloga in brez nekih dokazov. Ja, pametnjakovičem rad zaprem usta. Včasih se mi pa enostavno ne da in se držim reka, da pametnejši odneha. Oziroma sploh ne začne.

Drugače se bi obnašal pri fizičnem napadu. Že nekaj let mi nihče ni dal na gobec. Verjetno si ne upajo, ali pa so vsaj toliko disciplinirani kot jaz. Če bi pa slučajno dobil, bi mu verjetno nastavil še drugo lice.

Dovolj o nasilju, gremo se imet radi. Kdo da prvi lupčka? Oz. katera?

3 Thoughts on “Nasilje

 1. Hahahaha! Čopič… 😉

 2. Najprej za lepši dan (oz. noč) brez nasilja doniram lupčka :*
  Zdaj pa akcija!
  Pri nasilju je posebej zanimivo, kako se drugače obnaša v različnih segmentih družbe. Še nekaj let nazaj je bilo nekaj najbolj samoumevnega, da je učitelj lahko s šibo otroka naučil “kozjih molitvic”, tekom let pa so otroci pridobili toliko pravic, da danes še roke ne moreš dvigniti na njih. Čeprav kaka vzgojna – pa zaradi tega še ne groba – po riti še ni najhujši zločin človeštva. Kar se pa tiče nasilja v partnerski zvezi gre za fenomen, ki ga nikoli nisem razumela – iz obeh strani. Če imaš človeka rad, zakaj ga potem tepeš? In če imaš sebe vsaj malo rad, zakaj vztrajaš z osebo, ki je nad tabo dvignila roko? Kot da v določenih situacijah drži tista “Bolj me tepe, rajši ga imam.” Zdi se mi namreč, da je za razliko od nasilja nad otroci nasilja v parnerskih zvezah vedno več. Ampak take stvari morajo ljudje najprej urediti na svojem podstrešju.

  Za tebe pa tudi verjamem, da si pametnejši in boljši od tega, da bi se spuščal v vsakodnevno psihično nasilje 😉

 3. Peter Filec on 10. aprila 2012 at 15:53 said:

  Jeah. Lupčka mi je dala 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation