Minili so časi, ko so naši očetje, strici in vsi ostali fantje iz vasi končali osemletko in šli v tovarno delat, najprej kot vajenci, nato pa kot navadni delavci. In so tam ostali do penzije. Ni bilo problemov, vsega je bilo dovolj, nekateri so bolj delali kot kaj drugega, nekateri pa so bolj delali kaj drugega kot tisto, kar bi morali. Ampak, časi, ko so stale tovarne, ko se je delalo z veseljem in ko si, če si imel probleme v eni tovarni, kar čez noč šel v drugo, so mimo.

Sam, kot redno zaposlen delavec, ki ne hodi v službo, ampak na delo, sem še nekaj časa nazaj menil, da je redna služba prestiž. Luksuz. Dokler me ni nekega popoldneva kolega, ki se je svoje službe rešil in dela sedaj malo tu, malo tam, postavil na realna tla. Enostavno je rekel nekaj v smislu, jutri gre firma v pizdo, in kaj ti bo takrat pomagala stalna zaposlitev? Res je.

Šle so firme skorajda v tednu iz dobrega na najslabše. In so ostali delavci. Brez dela, brez denarja. Potem se pa jebi, če se upaš. Kam boš šel? Kdo te bo vzel?

Včasih pride tak dan, ko vsi okrog jamrajo, predvsem tisti, ki pridejo prepozno v službo in so pol ure po začetku dela še vedno ob kavi. Sodelavke, mislim. Da to ni nobeni stvari podobno, da bi morale biti bolj plačane, da niso cenjene. Da je njihovo delo več vredno. Sori, ni. Če si lahko od sedmih ur dve uri na kavi in cigaretih, eno uro pa še sproščeno ob privatnih debatah, narediš samo štiri ure. Nekoč sem jim predlagal, kaj če bi šle k privatniku, kjer sem delal nekoč jaz. Ni panike, zaslužil sem dobro, ampak vedel sem le, da bom začel ob sedmih, ostalo je bilo uganka tekočega dne. Šlo se je domov, ko je bilo končano, nismo ob treh čakali, da odbije in šli. In pogostokrat smo delali dvanajst ur z eno uro pavze vmes. Ko jim to omenim, lahkotno izustijo, da za tak denar bi tudi one delale. Popizdim. Ne bi, ker za pol manj plače niste sposobne delati pol manj ur. In sem jaz potem slabič, ki grdo govorim o njih po delavnem okolišu in sem jaz tisti, ki jih tožim šefu in sem jaz tisti, ki pobiram zasluge za nekaj, kar so naredili drugi. Ne, drage sodelavke, predvsem ti, s katero ne govorim že dolgo in upam, da tudi še dolgo ne bom. Ker si neumna kot drvo. Jaz sem tisti, ki te sliši, ko govoriš grdo o meni. Jaz sem tisti, ki ima malo več pojma kot ti in jaz sem tisti, kateremu se jebe za vse tvoje privatne zadeve. Jaz pridem na delovno mesto pred sedmo in naredim svoje delo in grem domov. Ja, potrebno se bo vleči iz dreka, ampak ne meni.

Direktorica mi lahko naredi kar hoče, lahko izvaja mobing nad mano, lahko mi naslednji mesec nakaže le polovico plače, lahko me naslednji teden fukne iz službe, pa naj me. Če se bo kdo sekiral, to ne bom jaz. Še zmeri sem se znašel, zakaj se ne bi še zdaj. Na kolena ne bom šel, ker imam svoj ponos in prosil tudi ne bom, ker nisem mehkužec. Vendar, preden se kdorkoli spravi name, glede službe mislim, pa tudi kako drugače – če se gremo vojno, se gremo zares. Lahko se šalim, ampak ko se gre zares, z mano ni šale. Grem do konca. Vedno, za svoj prav. Pravijo, da pametnejši odneha. In to nisem jaz.

Ni me strah. Sem močan, trden in pripravljen na vse. Peterle je leta 1991 rekel, da bo čez dvajset let Slovenija druga Švica. Leta 2012 je Slovenija druga Grčija. Zakaj? Ker so takrat vsi znali govoriti o tem, kako bo, kako bomo postali Švica, naredil ni pa nihče nič. Niti švicali niso. In danes, tudi samo govorijo, kaj bojo naredili. Pa jebemti, naredite nekaj. Ko mi je kolega nekaj tednov nazaj ob pivu rekel, da bo naslednje leto šel v politiko, mi je odleglo, ker vem, da bo tam vsaj en pameten. Če ne bo takrat že vse prepozno.

In tako, spoštovane bralke in cenjeni bralci, gre vse nekam. Ne vem kam, ma gre. Nekam nižje, vedno bolj in bolj. In kaj nam ostane? Čim manj se sekirati. Nismo mi krivi je magičen stavek, ki nam takoj naredi lepše življenje, če si ga ponovimo dvakrat na dan. Sploh, če res nismo krivi. In jaz nisem. Ne za to, da gre država k vragu in ne za to, da gre moje delovno mesto.

9 Thoughts on “Nižje. In še nižje.

 1. Longa on 11. avgusta 2012 at 16:53 said:

  Kaj bi rad slišal? O zmedenem članku in kaosu v njem?!

  • Imaš popolnoma proste roke, vendar slišal ne bom nič, ker mi nisi poslal v avdio varianti.
   Bi pa mogoče rad prebral kaj tvojega, da bi lažje razumel, kaj misliš z besedama ”zmedenem” in ”kaos”.

 2. Mr. Perfect on 11. avgusta 2012 at 20:48 said:

  Presnete babe blesave, lene … (nevem kaj je Bog mislil, če sploh kaj, ko jih je ustvaril) … Sicer jim je pa ta “dead metal” medtem zagotovo že pomoril, ups, pomiril razgrete strasti. Tebi jih pa, upam, še bo.

  http://www.kinospored.com/new-world-order/

 3. Darko on 12. avgusta 2012 at 0:24 said:

  Ma vsi ste zabiti do amena, ki vam gre v nos to, da babe zabušavajo. To pa zato, ker so desci čprevelike pičke, da bi se zborili za svoj prav. Svaka čast pičke zabušavejte do konca kokr se da, ker tako ali tako ne delate zase ampak za prašičje riti, ki vse požrejo pa< jim še ni dovolj. Aja pa krivi so tudi taki, ki tako pišejo, da gredo članek napisati zato, da opozorijo da nekje ene ženske zabušavajo. Jaaaaaaaaaaaaaa Faaaaaaaaaaaak glupost idiotska, ja kdo pa v tej državi sploh dela KDO??? A tisti, ki nam cene določajo pa to, kaj in koliko bomo jedeli, pili, na koncu še dihali, ker se že zrak plačuje. Skoz se fukate presaneta blesava raja med seboj uni gor se nam pa režijo. Pa razbit vso rajo da se bo zavedala enkrat pa mene zraven, ker sm del nje. Tok ene svinjarije a ta gre babe omenjat kako zabušavajo pa škodo delajo s tem ane bogi reveži. ja kok škode ti bo pa nardila če je dve ure sedela bumbarji, raj poglejte kok škode vam drugi počnejo pa zakaj mora v prvi vrsti baba bit sploh na šihtu? Samo zato, ker se ne deli pošteno, ker če bi se bi tista, ki je vezana delačla tisto, kar jo zanima in ne bi nč zabušavala ali pa bi lepo kot včasih doma držala vajeti v rokah pri otrocih. Danes veliko žensk opravlja moška dela pod nehumanimi pogoji itd, pa nikjer ne vidim v blogu da bi to omenil. Če ste vsi tok pofukan zgaran da vam gredo v nos babnce ki zabušavajo in čvekajo še sami tko naredte. Pa še nekaj vam bom povedal, če bi te ženske, ki so tako pofukano lene ( za vas) hodile vsak dan zase nabirat kamnčke toliko ur tedensko, toliko ur mesečno in toliko let bi mela vsaka lahko doma grad iz teh kamenčkov. PA NE NA PUF. Poleg tega ne jebjte več s tem sm delal pr privatniku je pa tko pa tko. Pr privatniku je POVSOD (skoraj). Kera fabrka pa ni v privatni lasti danes????? Če pa pezde, ki je z goljufijo prišel do fabrke, stroške lažje krije kot pa nekdo, ki je sp, pa nima nobene veze sploh. Normalno je da tam, kjer je nečesa manj se hitreje opazi, če nekdo še nekaj vzame. Tudi fabrke z desetimi delavnicami je treba drugače jemat, kot pa privatnika z eno delavnico pa kjer se lastnik dnevno sam "pobija" z vsemi problemi. Normalno je ,da ti tak človek lahko dovoli manj zabušavanja. Ampak kot sm reku zabušavanje je tudi posledica nepravičnosti v poslu. Kva pa je tisti, ki je direktor več od kogarkoli drugega??? Vsi smo enak pa začnite že tako delovat pa razmišlat. Ker nekoč se bomo zaradi nepravičnosti spet začeli pobijat med seboj. Vsi govorijo in delajo proti delavcu, na koncu pa še delavci proti delavcu. Al pa eni seri nekj rata, pa pride mal do dnarja potem mu pa tako ego naraste, da je kar naenkrat ves pametn za vse, pa vsi so leni samo on ne. Pa vsi bi mogl samo garat pa garat. ZA KOJI KURAC VPRAŠAM????????? Za kerga?

 4. Hah, Peter Filec, to kar si napisal, bi lahko napisal tudi jaz. Zgleda da je povsod enako. Jaz sem se sprijaznil s tem in se ne jezim več tako zelo. Človek se mora nehati toliko trudit. Ampak tukaj nekje se skriva prava krivda, zakaj je v tej državi tako slabo. Niso vsega krivi samo politiki in tajkuni, ki da so vse pokradli. Če je večina ljudi takšnih, če vsi po malem kradejo in izigravajo in na delovnih mestih ne delajo, ampak pobirajo plačo in se ukvarjajo z vsem drugim, bolje bit ne more. Ko enkrat odstaniš vrh, ga nadomesti isti tip ljudi.

  Darko, resnica je takšna, da niso samo ženske takšne. Moški znajo bit enaki. In resnica je tudi takšna, da razen če bi kdo koga ustrelil, ne bi mogel ničesar narediti. Streljali pa se upam da ne bomo. Nič se namreč ne spremeni, če kdo na kaj opozarja, če se kdaj razkuri. Lahko tudi vpiješ, lahko groziš, greš k šefom pa bo vse enako.

 5. Mr. Perfect on 13. avgusta 2012 at 12:46 said:

  Darko, pardon my sarcasm.

  Mengele je o novi svetovni ureditvi, pod taktirko zemeljskega “boga” in njegovih elitnih podanikov, v režiji NWO eksperimenta za “lepi novi svet” povedal, da je z dehumanizacijo človeštvo možno pripraviti – ne le do tega, da se z bedo razčlovečenja sprijazni, temveč celo, da začne uživati ob najhujših zločinskih gnusobah. Morda se iz naslova truda res ni vredno metat na trepalnice in se idiotskemu režimu zoperstavljati na vse krvave kriplje, ampak neko osebno stališče v odnosu do vseobsežne krize, ki se še v tem obdobju še poglablja, je pa vendarle smiselno zavzet in ob tem ohranit najmanj: osebno dostojanstvo, spoštovanje do medsebojne človečnosti, zdravorazumskost, ter pravico do upoštevanja človekove svobodne volje. Le peščica je tako izrojenih, da si ne želi bivanjskega sožitja, življenja v miru, ustvarjalnosti in blagostanju. Kolikor mi je znano, smo moški in ženske po svetu v večini primerov ZA pravičnejši in humanejši sistem. Kje je torej problem!?

 6. Preveč je fikusov – ljudi, ki so v pisarnah zato, da zapolnejo stole in ljudi, ki delajo samo zato, ker morajo biti na enem mestu 8 ur na dan. Tudi jaz nisem nikoli razumela te mentalitete, ko je bil največji problem delat od 7h do 3h, vmes pa si imel 45min kosila in 10 čik pavz na balkonu. Ampak tako je, tu je ta wnb “slovenska delavska mentaliteta”, ki kar kliče po tem, da vse skupaj pahne še v večji prepad …

 7. Doživela že vse to. Mene niti ne moti, da folk zabušava na šihtu, če naredi vse tisto, za kar je plačan. Recimo, imam projekt, pričakovano je, da se bo delal 2 polna dneva in takšen je tudi odlog. To, da ga naredim v enem dnevu, je posledica tega, da se dela, dokler ni delo končano, kar pomeni, da delaš doma, ponoči in narediš. To, da lahko naslednji dan zabušavam, je zato, ker sem svoje naredila. Če se razumemo. Saj ne da potem res zabušavam, ker mi gre to na živce, ampak moj point je, da če naslednji dan 45 minut pijem kavo in ne registriram nič, je to zato, ker sem spala 2 uri, da sem dokončala nekaj, kar nam bo vsem koristilo. Seveda načeloma folk tega ne razume, ampak ker renčanje pa vsi dojamejo, ostajam pri tem …

  Kar se tiče pa babjih kolektivov – tudi v enem takem masovnem sem že delala in ti povem, da je to tako odvisno, ali si plačan po komadu, ki ga narediš, ali si pa v javni upravi. 😈

 8. dobro je vedeti, da je še mladincev, ki jim ni vseeno in razumejo, da se da vedno bolje, hitreje in močneje, predvsem pa povsem drugače od tega, kar je bilo prikazanega do sedaj…… 😎

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation