Začne se tako, da je običajno človek že od malega navajen na to. Bodisi hodi s starši na dopust v nudistični kamp, nudistično plažo in se navadi biti brez kopalk. Sicer se potem, pozneje, v puberteti zaradi takih in drugačnih stvari odloči za kopalke, postane sramežljiv ter začne zahajati na tekstilno plažo. A se potem, ko ga minejo najbolj divja leta, začne spet vračati k nudizmu in nudističnim plažam. No, kakor kdo.

Zame je bilo to vedno drugače. Dokler nisem eno leto, med dopustovanjem na slovenski obali (ja, kaj sem sploh počel tam, je druga stvar) povsem naključno naletel na kotiček med Strunjanom in Izolo. Pač, med sprehodom sem se v bližini križa naslonil na ograjo in spodaj videl to, kar bom opisal. Do takrat namreč nisem vedel, da obstaja tudi pri nas divja plaža, kjer si lahko oblečen ali pač ne. Torej, ker tudi terena nisem poznal, sem se po prvi stezici spustil dol ter se skoraj polomil. Prišel sem na čudoviti del plaže, kjer so ležali nagci. No, nekateri tudi v kopalkah, populacija pa je bila večinoma 40+, mešano na žaru: ženske, moški, pari, posameznice, posamezniki. Ok, odločitev, da se bom pridružil, je padla v minuti, raztegnil sem brisačo in ostal v gatah. Začela se je akcija zbiranja poguma. In ko sem ga zbral, ter potegnil gate dol, je prišel mimo sovaščan, oblečen, s spremljevalko, katero ne bi smel imeti, ker je imela drugega fanta. Samo kratek ”čaw” in konec vsega. On ne ve nič, jaz tudi ne. No, potem je to bilo to in ker je bil čas kosila, sem se odpravil domov. Odpravil sem se tja, ok koder so prihajali obiskovalci tega koščka raja v naši kuri in ugotovil, da se mi sploh ne bo treba več lomiti po prepadu, saj me je kamnita stezica pripeljala direkt na Strunjansko plažo. Zakon.

Seveda sem potem na to plažo zahajal celoten dopust, najprej v kopalkah, nato pa tudi brez. Šele nato sem spoznal, da obstaja podobna varianta tudi na drugi strani skal, plažica, ki je do takrat nisem poznal. Evo, potrebno poskusiti. Za dostop do te plaže je potrebno od križa še malo naprej, potem pa vodi lepa in ovinkasta steza proti morju. Tam se najde več tekstilcev, so pa na levo stran tudi nudisti. In ob nedeljah je plaža polna, tako da je potrebno dvakrat premisliti. Vseeno sem se raje zadrževal na prvi plaži.

Ker sonca ne prenašam ravno najbolje, sem vajen obiskati plažo šele proti večeru. Tako sem bil do teme v kopalkah, zaradi sramežljivosti, nato pa, ko se je plaža malenkost spraznila, odvrgel še te. Tako sem bil večkrat na plaži sam, brez vsega. In ko se človek navadi biti brez kopalk, je potem prekleto težko biti zopet v njih.

In nimam slabih izkušenj. Z izjemo, da sem na taisti plaži že videl marsikaj, od parov, ki so se predajali strastem, do ne ravno tihega predajanja strastem dveh punc, kot tudi drgnjenja palic dveh tipom, vzajemno, eden drugemu. Ampak mene ni nikoli nihče nadlegoval, hvala bogu. Če bi me mama rodila kot punco, tega sedaj verjetno ne bi napisal. Ampak, vseeno, od takrat sem pristaš tega. In če se le da, si vsaj kak dan privoščim.

Sicer Petre še nisem prepričal v to, in kolikor jo poznam, mi ne bo uspelo nikoli. Pa kaj. Dokler gre z mano na divjo plažo, da si jaz lahko privoščim, je ok. Le da imava čuden kompromis: deset dni tekstilne, en dan divje. Naj ji bo, ker jo imam pač rad.

Da ne bom deloval kot kak Ribničan, ki vztrajno zatrjuje, da potrebujemo prav tak lesni izdelek in da ne bom brez nekih utemeljitev dolgovezil, da se to splača, se kar premaknem k dejstvom. Eno izmed teh je, predvsem za punce, da se ne pozna nobenih naramnic, ko se malo posončite. Enostavno. Zagorele od čela do nohtov na nogi. Druga, ne riskiramo nobenega vnetja zaradi nošenja mokrih kopalk, obenem privarčujemo, ker jih sploh ne kupujemo in prtljaga za na morje je sila oskubljena. No, ni kopalk, je pa kakšna krema več. Obenem se nam ni treba tudi bati, da nas bo nekdo opazoval direkt v genitalije ali nam dobesedno buljil v pripomoček za odvajanje blata. Tega se namreč ne počne, čeprav se v resnici vrže en pogled na mimoidočega/mimoidočo, to je pa tudi vse. In tam opazimo tudi, da je poraščenost ostala le na upokojencih, mlajši niso pripadniki tega. Z izjemo, če kdo fura vintage ali retro, če si sposodim besedico soblogerskega kolega. Halo, flower power je mimo.
Kako začeti. Nikakor ne v smislu ”dosta romantike, skini gače”, temveč lepo počasi. Najprej se pripraviti v sebi, če smo sploh sposobni. Nato oditi na plažo, kjer boste oblečeni delovali kot Bruno Mars med pravimi moškimi. Recimo. Potem pa samo pogum, pogum in še enkrat korajža. Če tako ne gre, izberite mojo taktiko – odpravite se zvečer, ko je manj ljudi, a takrat pozabite na zagorelost.

Vsem, ki to že ste, izrekam čestitke, tistim, ki boste to šele postali, pa želim veliko sreče in pričakujem kakšne vaše odzive.

3 Thoughts on “Nudisti

 1. Sam tudi občasno prakticiram tole, kljub slabi izkušnji, ki sem jo doživel v Njivicah. Ko te debil opazuje in se kar noče premaknit dokler ne greš proti njemu, a se kmalu spet vrne. Ne vem ali ga je privlačila golota moje tastare ali moja golota, pa me niti ne zanima. Zdej prakticirava iskanje skritih zalivčkov, da se umakneva pred takimi iztirjenci. Podobno izkušnjo na isti lokaciji je izkusil še en par, ki ga poznava. To ju je odvrnilo od tega, da bi se tja še vračala in mislim, da sta tudi nudizem opustila.
  Je pa tudi mesečev zaliv zelo prijeten 🙂

 2. haha, odličen kompromis imata…..saj ne namigujem, da se ve kdo je šef, le tam nekje blizu…. 🙂
  drugače pa se tista plaža pod križem imenuje Mesečev zaliv….če pa greš ob morju pod klifi proti Izoli, pa prestopiš na Bele skale…..to sta dva kar razpotegnjena kotička divje plaže za nudiste na naši Obali, poleg še dveh….
  jaz pa sem z nudizmom reševal enostavno….ko sem imel bejbe takšnih nagnjenj, sem se jim pridružil, drugače pa tekstil….oboje lahko uporabim povsem brezskrbno… 😎

 3. Peter Filec on 20. junija 2012 at 16:29 said:

  Aja, poleg še dveh.. poveš kaj več? 🙂
  Sicer pa, kdo je šef… ni me sram rečt, da naj kar ona ukazuje. Zaradi tega je vsa zadovoljna, jaz pa sem itak prilagodljiv 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation