Sicer sem človek načel in se običajno obljubljenega, dogovorjenega in napisanega držim. Tako sem nekoč napisal, da se ne bom več ubadal s politiko, zato se že vnaprej opravičujem tistim, ki bodo v tem zapisu zaznali kako kapljico le te.

Ugotavljam namreč, da je marsikaj narobe. A da ne bom predolg, bom izpostavil samo en predlog k boljšemu počutju vsakega državljana, čeprav bo delovalo precej egoistično. Sicer pa odraža samo moje mnenje in moje mišljenje. Evo. Kar se zaposlenosti in upokojenstva tiče, bi morali biti ravno obratno. Kar bi bilo povsem primerno, glede na to, da je delovna doba vedno daljša, obenem pa pokojnine mizerne, da morajo ubogi upokojenci, če hočejo še kaj imeti, delati še na črno. In to za enega belega in enega črnega.

Moj predlog je, da bi človek takoj po končanem šolanju, moral v penzijo. In tam biti do recimo petdesetega leta starosti, nato pa bi se zaposlil in delal do konca. Do smrti. Stvar ima svoje prednosti in svoje slabosti, kot jih ima vsak predlog, vsak sistem in vsaka pizdarija, ki si jo izmislimo ljudje. A gremo najprej k prednostim.

Do starosti, ki bi z zakonom določala datum zaposlitve, bi bili vsi neobremenjeni in bi imeli čas sezidati hišo, spočeti in vzgojiti otroke ter opraviti vse stvari, za katere običajno zaradi službe zmanjkuje časa. Imaš enoletnega otroka in namesto, da bi se igral z njim, hodiš v službo. Posledično ne bi potrebovali vrtcev. Nato, ko bi vse spravil v red in otroke h pameti, bi šel v službo. Do takrat bi prejemal pokojnino, katera ti bi omogočala vse tisto, kar ti sedaj plača, le da ne bi delal za njo. Prav tako bi človek, ki je pri petdesetih definitivno bolj odgovoren kot pri dvajsetih, resneje jemal svojo službo in se vedel odraslo, česar pri dvajsetletnikih ne zasledimo prav pogosto. Je res? Ok, pa še slabosti. Ljudje bi relativno mladi umirali, kmalu po petdesetem. Halo, komu se pa ljubi še delat takrat. Še večini tridesetletnikov se delo upira. Važno, da imajo šiht, kar pa ne pomeni, da tam tudi delajo. Pa veliko bi jih bilo na bolniški.

Iskanje službe je danes sila težka naloga. Pošiljaš prošnje, pa ti kurci tudi odpišejo ne. Še če te kdo povabi na razgovor, ti da že prvo minuto jasno vedeti, da te ne potrebuje in da si tam čisto zaradi nečesa drugega. pa ne govorit, da je toliko brezposelnih zaradi tega, ker ni služb. Določeni so namreč tako leni in imajo dovolj starševske podpore, da jih ti porivajo naprej. Kar je povsem pravilno pri osemnajstih, pri petintridesetih pa je skregano z logiko. Pa študentje pri tridesetih, ki imajo izobrazbo, za katero sploh ni delovnega mesta v Sloveniji.

In prav tako je res, da ljudje raje sovražimo svojo službo, kot da bi priznali in bili veseli, da jo sploh imamo. Imeti reden šiht je danes prestiž. In moški si še ljubice ne more privoščiti, če nima zaposlene žene. Priznam, tudi jaz na momente sovražim svojo službo, pa ne zaradi dela, ampak zaradi ljudi, ki me tam obkrožajo. In ker slabo kaže, da bojo koga brcnili v rit oziroma, da bo kdo sam od sebe dal odpoved, premišljujem o tem, da bi to storil jaz. Čeprav je treba še počakati. Ampak če bi se dalo živeti od bloganja in pisanja, takoj podpišem. Potem pa nahrulim vse sedanje sodelavce, prekinem vse stike z njimi in srečno Kekec, nasvidenje v naslednji vojni. Ali pa tudi ne.

Ampak, baje smo ovce. In dokler bomo ovce, se ne bo spremenilo nič.

2 Thoughts on “Ovce

  1. Spremenilo se bo, ker je na pašnikih, kjer se pasemo ovce, vedno manj paše.
    No , predno daš odpoved, si le pripravi rešilni čoln in si ga založi s hrano ( posli, kontakti, omrežjem). Ko si v nemilosti, si odrezan od vsega. Še bivši prijatelji nimajo časa. Odpravi te kar vratar ali tajnica. Povem iz prve roke.

  2. Da ne omenjamo težave, da med izobraževanjem in delom preteče kakih 30 let, v tem času pa se tehnika razvija, razvija se tudi tvoje področje dela in do trenutka, ko naj bi se zaposlil tam nekje po petdesetem letu je tvoje znanje že zastarelo. Ne le zastarelo, če ga ne obnavljaš v nekih doglednih časovnih intervalih, ga je vedno manj in ga je v trenutku zaposlitve (po tvojem modelu) jako malo.
    Teoretičo super ideja, izjemno težka izvedba.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation