Ko včasih razmišljam o povsem normalnih stvareh, pridem večkrat do raznih ugotovitev, ki begajo misli. Ena izmed takih je prijateljstvo.

Ok, človek kot družabno bitje ima prijatelje, razen če ni čisti samotar in asocialnež. Med temi prijatelji se vedno najde nekdo, ki izstopa, je drugačen, poslušljiv in vedno na voljo. Takemu prijatelju damo potem naziv najboljši prijatelj in v stilu kake najstniške knjige spustimo kapljico krvi in damo kazalce skupaj, da se pomeša, bla bla. No, to je domišljija.

Tu si glede spolov nismo različni, razen po tem, da moški običajno ne delamo zgage, ko nas tak prijatelj izda. Določene ženske pa svojo najstniškost potegnejo nekje do 25 leta, ko je njena včerajšnja prijateljica še vedno prasica, ker ji je speljala tipa, v katerega je bila ona tadruga zaljubljena od prvega razreda osnovne šole. Kakorkoli. Obenem ženske običajno postavijo nekakšna merila in ”če ne boš taka, ne boš moja frendica”. Spizdi, ko te jebe. Moški glede tega delamo manj galame. Mora imeti rad pivo, pa je. Ob pivu postaneš najboljši prijatelj, tam si zaupaš, poveš vse ter skupaj ščiješ v školjko, istočasno.

Ampak to ni vse. Torej, vsak je verjetno nekomu najboljši prijatelj. Ob dejstvu, da obstaja najboljši prijatelj, stopnjo nižje je prijatelj, nižje sta še kolega in znanec. Potem takem bi moral biti na najnižji stopnički najslabši prijatelj. Modrujmo naprej. Če je najboljši prijatelj tisti, ki se spomni na nas, nas pokliče, ga skrbi za nas, je pripravljen pomagati in je res človek, kakršnega si lahko samo želiš, kakšen bi potem moral biti najslabši prijatelj? Tak, ki nam želi slabo, ki se ne briga za nas in podobne zadeve. Ker če obstaja najboljši, mora obstajati tudi najslabši. Nekako logično.

Gremo naprej. Najslabši prijatelj ne obstaja, ker na zgoraj naštete zadeve sploh ni več prijatelj, temveč je sovražnik. In spet. Najboljši sovražnik? Niti ne. Najhujši pa ja. Tisti, ki nam želi vse slabo, ki se dela dobrega samo zato, da nas izkoristi, potem pa se obrne proti nam. tisti, ki bo naredil vse, da bo še malenkost zrasel, da bo le na boljšem kot mi sami, tisti, ki nam iz ljubosumja nekaj poškoduje ali naredi kakršnokoli škodo. Ja, najhujši sovražnik.

In temu ne moremo reči nasprotje. To je dvojno nasprotje, enkrat zaradi nasprotja prijatelj – sovražnik, drugič zaradi nasprotja najboljši – najslabši oziroma najhujši. Torej, gre v odnosih od najvišjega proti najnižjemu nazivu takole: najboljši prijatelj – prijatelj – znanec ali kolega – sovražnik – najhujši sovražnik. Ni najslabšega prijatelja in ni najboljšega sovražnika.

Potem še lahko pomodrujemo o tem na drugačen način. Če imaš enega prijatelja, ne moreš zanj trditi, da je najboljši. Eh, imam boljšo idejo. Nikomur ne priželim, ampak velikokrat ob smrti nekega očeta preberemo mišljenje njegove hčerke ali sina, v smislu, bil si najboljši oče na svetu. To je skregano z vso logiko tega planeta. Kako namreč določiš nekoga za najboljšega? Običajno se to stori tako, da postaviš skupaj dva človeka in ocenjuješ, kateri je boljši. Seveda morata biti ta človeka podobna. Kot primer, ko izbirajo najboljšega zdravnika, izbirajo med zdravniki in ni pekov in strugarjev vmes. Zatorej, lahko primerjaš le med dvema enakima osebama, v tem primeru med dvema očetoma. In ker je malo verjetno, da imaš dva očeta skupaj, kar se bo po nedelji spremenilo, ampak to ni glavna tema današnjega bloga, zatorej ne morem primerjati med svojim očetom in očetom prijateljice iz druge vasi. Enostavno kot pasulj? Ne, še bolj.

Enako je v moški družbi, ko nekdo, ki si misli, da ima o avtomobilizmu največ pojma od vseh osebkov moškega spola, izreče stavek ”to je najboljši avto”. Potrebno se je vprašati, če je s tem mislil najboljši avto na svetu. Nakar, ko gremo na cigaret in vidimo, da se je pripeljal z golfom, nam je jasno, da je to najboljši avto izmed tistih, ki jih je imel prej. Običajno so to prejšnji modeli golfa. Je pač tako, da smo mi, slovenceljni, ponosni na svoje avtomobile in smo o njih zmožni govorit ure in ure. Ter vsak svoje hvali. No, k dejstvu. Kako upaš trditi, da je golf najboljši avto, če nisi niti testiral kakšne druge znamke? Lahko primerjaš samo golfa letnik 11 in golfa letnik 07, kar si imel. Če nisi vozil druge znamke, ne moreš delat primerjave, sori, tako pač je.

Jebenti, kam smo prišli…

Hvala vsem za branje.

2 Thoughts on “Prijateljstvo

  1. modrujem….imeti enega pravega prijatelja – zlato, imeti dva prava prijatelja – neprecenljivo, tri in več pa nemogoče……

  2. V različnih najboljših trenutkih se izkažejo različni najboljši prijatelji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation