Pust. Tisti dan v letu, ko se otroci in tudi nekateri starejši oblečejo v nekaj, kar nikoli niso bili, imajo pa veliko željo po tem. In se potem kažejo. Šeme.

Moram povedat vnaprej. Sem velik ljubitelj otrok in se nasmejem vsakemu, ki ga srečam. To so najbolj nedolžna bitja našega planeta, ki nikomur nič nočejo, hočejo le igro in toplino staršev in ostalih bližnjih. Potem se za pusta lepo zamaskirajo in grejo v družbi od hiše do hiše ter se kažejo in ne govorijo. Ker pač ne smejo, ker bi jih lahko kdo prepoznal. Potem pa bodi brez srca in jim ne odpri vrat. Verjetno niste vedeli, a obstajajo pravila, vsaj na vasi. Pomodrujmo malo o njih.

Torej, skupinica maškar pride na vrata, pozvoni in se jim prijazno odpre. Treba je biti prijazen do njih in jih veselo nagovoriti, pohvaliti njihove maske in kakšne rekvizite, če jih imajo slučajno ob sebi. V primeru, da so oblečeni v kako grdo masko, ravnate enako, pohvalite, veselite se, saj bojo le tako vedeli, da so vam všeč. Ko odhajajo, mahajte za njimi, tudi če so vas zmotili pri kakem delu ali karkoli drugega.

To ni vse. Maškare je potrebno obdariti. In ne izvlecite denarnice. Petletni čebelici ne dajte petih evrov, ker z njimi nima kaj početi. Za njih je denar le porisan listek papirja. Zatorej, ne bodite škrti in kupite nekaj paketov bombonov in jih razdelite med pustne šeme. Tako boste bolj osrečili otroke. Sicer pa lahko bombone zamenjate recimo z mandarini ali, če ste vešči peke, z domačimi krofi ali kako drugačno pekovsko specialiteto.

Potem pa pride večer in če niste ravno kung fu mojster, je bolje da se na zvonjenje maškar požvižgate. Namreč, nikoli ne veste kdo se skriva pod masko in kaj hoče. V takem primeru res nerad gledam odrasle, našemljene. Za to se raje podam na kakšen karneval, kjer spoznavam domišljijo ljudi in njihove sposobnosti. Resnično me pust v Cerknici redno navdušuje, saj je že na daleč opazna njihova organiziranost in marljivost. Pa ne samo tam. Čeprav se sam že približno petnajst let nisem našemil, ker se mi zdi to čuden praznik, obenem pa imam še par istomislečih kolegov, ki niso za take zadeve, tako da običajno le gledamo.

Se pravi, ko boste šli v tem vikendu in še dveh dneh naslednjega tedna po ulici, predvsem pazite na svojo torbico in imejte ob sebi bombone.

Pa še opozorilo. Zgoraj opisan običaj, da hodijo maškare od hiše do hiše je iz krajev avtorja, ter le ta ne zagotavlja, da je tako tudi v mestih ali na drugem koncu države. Prav tako tudi ni priporočljivo odpiranje vrat malim skupinicam mask, če sklepate da je to klan pritlikavcev, ki vas hoče oropati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation