Nekajkrat sem že napisal o tem, da ne bom več kadil, pa sem potem spet začel, pa prešaltal na tobak, pa spet kadil cigarete, ko je bil denar in par dni pred plačo zopet prešel na zvijanje tobaka. In ker nekako ni pravega navodila za zvijanje, sem se odločil, da o tem napišem jaz.

Najprej, gremo lepo po vrsti. Ker včasih zmanjka časa za zvijanje, včasih pa še vedno pogrešam pravi cigaret, je vsake toliko treba kupiti pač tudi cigarete. Ampak, ker je kajenje drag šport, se to zgodi zelo občasno. In ker so mi tole najboljši čiki, jih vsakič, ko me prime želja, kupim. Sem jih kadil dovolj dolgo, da vem da mi za relativno nizko ceno nudijo prav toliko ali več, kot dražje znamke. No, za primerjavo pa bom vse skupaj še cenovno primerjal. Evo, prvo sliko:

Vanje sem se enostavno zaljubil na prvi poteg, kar pri različnih West, Marlboro, Boss ali Winston ni bilo občutiti. In ker sem v več kot desetletnem obdobju prešel iz stanja začetnika s tremi, štirimi cigaretami dnevno na pretirovalca, katerega izkupiček je bil škatla in pol dnevno, je bil to tudi finančni šok za mojo denarnico, njenega prijatelja trr in še kurbe bankirske so mi obračunale vsak dvig na bankomatu. Ostaja dejstvo, da so LM najboljši čiki v kategoriji belih filtrov pod tremi evri.

Potem ideja, najprej bolj za šalo kot zares, da začnem s tobakom. Kar ni lahko, sploh če si štoraste sorte in znaš le zvijati jointe v nekem drugačnem stanju. Ampak o tem kasneje. Torej, najprej rabimo tobak. Tu se ne da svetovati kaj veliko, saj imajo vsaka pljuča svojo navado. Sam preizkušam različne vrste, dokler ne bom prišel do nekega izdelka, ki mi bo dejansko ustrezal. Slika:

Desno vidimo 40 gramski paket Druma, kateri mi ni ravno pri srcu. Navajen sem na Salso, a kot sem že rekel, testiram. Levo se nahaja Original Choice, izjemo dišeč tobak. Na paketu sicer ne piše, da bi imel neke izrazite vonjave, ampak tale ima vonj po vaniliji. Shit je, da je precej vlažen, kar pomeni da slabo vleče. Filec ima rešitev, kot jo je imela vedno teta Justa v Pilu, če se spomnite tega rumenega časopisa za otroke, ki želijo biti najstniki. Pač, tobak enostavno vzameš iz paketa in ga razporediš po mizi ali tleh ali kaki omari, skratka, kjerkoli v sobi z odprtim oknom. Ko sem sam to počel, je dišala cela bajta. No, pustiš kake tri, štiri ure in poskusiš. Če se slabo kadi, sušiš naprej.

Potem rabiš rizle. Papirčke, ki so dobili ime po proizvajalcu. Tu je tudi odločitev vsakega posameznika, večinoma prisega na Smoking modre ali Rizla modre, meni se pa dejansko jebe. No, resnično so modre zelo tanke, zaradi česar tudi cigaret težje gori, pogosteje ugaša in še kaj bi se našlo. Sam najpogosteje uporabljam rdeče, če pa gledamo skozi denar, se jih dobi v Lidlu pet paketov za smešno ceno, ali pa se jih naroči iz tujine. Kitajci recimo pošiljajo pet paketov, kar znaša 250 papirčkov za en evro. In sploh ne plačaš poštnine. Resno.

Filtri. Samo najpogumnejši kadijo tobak brez filtra. Sicer izbira ni ravno velika, nekaj modelov Swan filtrov se dobi na pumpah, ampak sam najraje uporabljam Rizla slim, ki so debelejši od vseh slim filtrov. Problematično je le njihovo pakiranje: mehka kartonasta škatlica. Ampak cenovno gledano na kvaliteto, je to omembe nevredno. No, je vredno, zato pa sem omenil. Slika:

Torej, zgoraj filtri, v sredini strojček za rolanje, o katerem bomo še spregovorili, spodaj pa levo rizle iz Kitajske, desno rizle iz Lidla.

Zvijalci tobaka se delijo v tri vrste. Poznavalci so tisti, ki zvijajo na roke in zvijejo vsakega posebej, pred prižigom. Običajno začnejo tako, da vzamejo filter in ga z ustnicami držijo, na papirček vsujejo malo količino tobaka, poravnajo s prsti, zavijejo do polovice, vtaknejo filter in zavijejo do konca. Poznavalci jim rečemo zato, ker to naredijo prej kot v minuti. To so uživalci, ker vsak vdih cenijo, ker so se sami potrudili, da so prišli do njega. Druga vrsta so važiči in so popolnoma enaki kot zgoraj opisani, le da počasneje zvijajo, predvsem iz dveh razlogov: da jih vsi ostali vidijo, ter so verjetno edini v vasi, ki kadijo tobak in si mislijo, da so zaradi tega nekaj več. Tretji smo lenuhi in varčevalci ter si zvijemo po potrebi ali vnaprej. Predstavniki te vrste smo tudi štorasti, zato uporabljamo strojček.
Cenovno gledano: cigarete dobimo od 2,70 do 3,40 na škatlico, odvisno od znamke in kvalitete. Medtem dobimo tobak po ceni od 2,70 za 30 g vrečko, do 4,50 za 40 g paket. Taka vrečka meni zadostuje za približno teden dni, pa kadim cca 30 cigaret dnevno. Obenem dobimo papirčke za cca 0,50 na pumpah, obstaja možnost, da so v trafikah cenejše. In paket 150 filtrov stane 0,83. Strojček za zvijanje se dobi še za 2,50, sam sem ga naročil preko spleta in dobil dva za 6. Se gremo matematiko še naprej?

Recimo, da iz enega paketa naredimo sto cigaret in vzemimo najcenejši, 30g paket. 2,70 + 1 + 3 + 0,83, kar znese skupaj 7,53 evra. Sto cigaret najnižjega cenovnega razreda? 2,70 x 5, je 13,50. In ne pozabimo, pri tobaku smo računali 3 evre za strojček, ki je skorajda večen, obenem pa nam 50 filtrov še ostane.

In še resno opozorilo: kajenje resno škoduje zdravju. To so mi govorili, dokler nisem začel odvračati, da pač mora imeti človek neko slabo razvado. V kakem drugem zapisu pa bom opisal še potek zvijanja in to ne samo z besedami, ampak tudi s foto reportažo. Do takrat pa zaključujem v stilu Snoop Dogga: ne kadit trave, raje jo dajte meni.

7 Thoughts on “Rolling

 1. Ja, ampak tudi pri LM z belim filtrom lahko najdeš noter drvo, ki ti cel čik uniči 😉

 2. Stric Marč on 6. junija 2012 at 20:40 said:

  Mark Twein je o odvajanju kajenja dejal : Nič lažjega. Jaz to počnem vsak teden vsaj enkrat.
  Je pa zvijanje tobaka dobra rešitev. Ceneje je, bolj zamudno in se zato manj pokadi. Res ni filtra in gredo delci pod 10 mikronov v pljuča , kar smernice EU odsvetujejo. Pa še kakšen dodatek za izboljšanje zdravja se lahko primeša tobaku.

 3. tobak, Drum (svetlo blue), kadim že nekaj let in sem ga z veseljem zamenjal za cigarete prej….razlog pa je bil, da sem do takrat dejansko delal škodo cigaretom, posledično svojemu žepu, saj sem od vsake škatlice cigaretov pokadil po dva,tri v celoti, vsi ostali so pa izgoreli sami od sebe v pepelniku, ker sem pač nanje pozabil me delom…pa tudi tisti parfumi v cigaretih so mi že začeli malo grlo in glas razštelavat, kar ni baš dobro…..
  tako sem se odločil za tobak in šele potem sem skužil, da je tobak obenem tudi cenejši od cigaretov, čeprav neprimerno boljši….zdaj si dejansko vzamem čas za čik pavzo, saj vsakega zvijam sproti, res na miru pokadim in takrat ne jebem žive sile….zvijam pa s strojčkom, pa ne kovinskim kot ti, čeprav jih imam ene par vseh vrst, ampak s čisto običnim plastičnim…..kovinski preveč zbijejo tobak in potem je cela muka z dihanjem…..znam sicer tudi ročno, ampak ne tako cigaretno oblikovano kot strojček….
  filtre pa uporabljam kar tiste od praznih tub klasičnih cigaretov, pakiranih po 100 kom za 75 centi, katere je treba seveda potrgati od tub…..tiste slim filtre sem probal samo prvič in ugotovil, da nisem ustvarjen za imeti skozi zobotrebce po ustih…..
  tisto o kajenju kot neki slabi razvadi, ker je ena pač dovoljena vsakomur, pa imava očitno isto…razlika je le, da je meni to svetoval župnik…he he, zanimiva štorija je bila….
  ok, zdaj pa grem počakat tvojo fotoreportažo, da bom lahko hitreje bral… :coool:

 4. Peter Filec on 8. junija 2012 at 15:29 said:

  No, dejansko tile filtri od rizle niti niso tako zelo slim, čeprav piše, da so… 🙂 in sem se nanje kar navadil.. Ampak, mi se zdi, da bo temu primernejša debata nekje ob pivu, ko se poletje začne… 😀

 5. itak, da ob pivu…iz limonade se mi ne da koščic reciklirat… 🙂

 6. Filec, pa si že poskusil kdaj naročit kakšen tobak iz tujine? Tako, da malo popestriš okuse in poskusiš kaj novega, česar pri nas ni na razpolago?

  lp, Luka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation