O tajkunih je bilo napisanega že toliko, da bo moj današnji zapis le še kapljica v morje, ampak vseeno moram izraziti še svoje mišljenje.

Najprej moramo ugotoviti kaj tajkun sploh pomeni. Povprašamo Wikipedio, ki pravi, da je tajkun tujka, ki označuje premožnega poslovneža. Bolj premožnega od premožnih. V japonskem jeziku besedica taikun pomeni veliki gospod, take naslove so imeli šoguni. No, potem je prišlo devetnajsto stoletje in takrat so v angleščino enostavno prenesli to besedico, kjer se jo piše tycoon. V nekdanjih socialističnih državah se s to besedo označi osebo, ki si je v času privatizacije ustvarila bogastvo in mrežo poslovnih povezav. Jasno vsem?

Gremo po vrsti. Ivan Zidar, ki se še sedaj dela nedolžnega, da on ne ve o tem nič, hlini raznorazne bolezni, da mu ni treba na sodišče, skratka, naredil bi vse, da ga bi imeli ljudje v dobri luči. Ja, Ivan, radi te imamo vsi, razen tvojih delavcev, katerim si prikrajšal marsikaj.

Hail Hilda, bi lahko kričali, kot so kričali nekoč Hail Hitler. S to razliko, da so njega začeli sovražiti po njegovi smrti, njo pa še za časa življenja sovražijo tisti, ki so bili zaradi tebe opeharjeni ter na splošno vsi tisti, ki sovražijo tajkune.

Joj, Boško. Ti si tisti, ti si naredil, da Laško ni več to kar je bilo. Pivo, mislim.

In ti, Bine Kordež. Ti si edini, ki si upaš po vseh očitkih, po vseh gonjah v medijih še vedno pokazati in se smejati. Dokler je Merkur imel tebe, je imel vse, vsi so bili zadovoljni, ne glede na to, kaj si počel. Od takrat je šlo vse le še navzdol.

Igor Igor… Razumeti človeka, ki gre iz najbolj dobičkonosnega posla za najmanj dela v take stvari, je res težko. Bil si politik, kaj ti je manjkalo? Igrati nekoga, ki nima za žiletke, žal, temu ljudje ne verjamejo več. Kot tudi nekomu ne, ki si je prilastil denar, misleč, da si ga je zaslužil. Pa ne govorim o tisočaku.

In še bi lahko naštevali. Ampak je skoraj brezveze, ker za dejanja vsakega tajkuna plačujemo mi, pošteni in delavni ljudje. Ostane nam le še to, da počakamo, kdo bo naslednji ter z negodovanjem plačamo še njegove napake. Pomagal nam itak ne bo nihče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation