Ker si lahko privoščim in ker sem opazil, da je zadnji blog prebralo precej ljudi, je skoraj samoumevno, da moram napisati nekaj pametnega, če želim te nove obiskovalce obdržati. Ne spodobi se v takem času biti rasističen ali delati v bistvu nekaj, kar nisi. Ker ljudje to pograbijo, te označijo kot nekaj ne ravno dobrega in tako te potem vidijo do konca življenja. In ne pomagajo dobra dela, ne pomagajo opravičila, v bistvu ne pomaga nič.

Isti dan, kot so me poskušali okrasti, sem zvečer legel na kavč, v upanju da bom doživel mini filmski maraton, kot si ga občasno rad privoščim. Zunaj je deževalo, vreme je bilo gnilo in povsem nemotiviran sem bil za obisk kakega bara. Dokler ni pozvonil telefon. Če se ne bi javil, bi po zvonjenju prišlo sms sporočilo, kateremu, če se ne bi odzval, bi sledil pisk gtalka. Preklinjam, ker sem se javil. Raje bi doživel še sms in sporočilo na gtalku, na fejsbuku in na tviterju, kakor tole. No, padlo je vabilo na pijačo. V tem gnilem, jebenem vremenu. Ko so ljudje doma, ker enostavno ni pravi dan in ni prave volje za iti na pijačo.

Pustimo ob strani prehlad, izgubo glasu in vse to, kar že veste. Eno laško. In potem še eno. Dva cigareta in nazaj domov, spat, pod topel kovter. Vem, druženje je zelo pomembno za ohranjevanje stikov in vseh teh stvari, katere morajo biti prisotne med prijatelji. A že prekleto dolgo opažam, da me v teh zimskih dneh po vsakem alkoholu začne boleti glava. Ni važno, naj bo štokkola, jagerkola, belo ali črno vino, bodisi čisto, bodisi zmešano z gazirano ali negazirano pijačo. Ja, vem. Pijače se ne meša, boste rekli. In vem vse to, da je med uživanjem alkohola treba piti tudi vodo.

No, dan po tem, zjutraj ob sedmih, kar je postala moja ura za vstajanje, se prebudim v družbi groznega mačka. Tistega, ko te sicer ne boli glava čist do konca, ampak ko vseeno čutiš rahlo bolečino. Ravno dovolj močno, da ostaneš v postelji z groznim zadahom in željo po litru hladne vode. In to se mi dogaja vedno, ko zvečer spijem pivo ali dve.

Ker sem potem popolnoma z razlogom ostal v postelji do devetih, sem imel čas premišljevati, da je treba določene stvari spremeniti. Ja. Začel bom piti zjutraj in bom imel mačka takoj čez dvanajsto, ampak zjutraj se bom zbudil brez glavobola. Ne, resno. Ob druženju s prijatelji bom pil karkoli drugega, le alkohola ne. Seveda to takoj potegne za sabo gazirane pijače, katerih ne prenašam najbolje, obenem pa tudi nimam namena piti kakih sladkih sokov.

In potem pridem do zaključka, da bom pil samo vodo. Za katero pravijo, da niti za v čevelj ni dobra. Ampak vseeno, ne glede na to, da bom nekaj privarčeval, da bom na kolesu boljši, če ne bom mačkast in da se bom v bistvu zbujal naspan in dobre volje, mi je v tem trenutku pomembno samo eno. Rekel sem ne alkoholu. In če bi vsak tako naredilo deset ljudi, bi bilo manj ločitev, manj nesreč v prometu in manj sitnih javnih uslužbencev.

Tega pa ni, ker ljudje še vedno mislimo na tisto ”meni se pa to ne more zgodit”.

4 Thoughts on “Alkoholu ne

 1. Tina on 15. marca 2013 at 13:52 said:

  Alkohol je del naše kulture. In ja, je največji razdiralec zakonov in je kriv za mnogo prometnih nesreč,…
  Očitno pa sam ne prenašaš alkohola najbolje ali pa imaš slabo kilometražo 🙂
  Kot si že napisal, voda, voda in še enkrat voda, mora biti prisotna ob pitju alkohola. Ampak pustimo zdaj to. Če se vrnem na tvoj predzadnji stavek in se vprašam:”Zakaj ljudje pijemo?”
  Alkohol pri človeku da izredno povečan občutek moči in nadzora nad lastnim življenjem. Tisti, ki so nesamozavestni postanejo ob rujni kapljici pogumni, sramežljivim se jezik razcefra, zdolgočaseni imajo cel ringelšpil. Tisti, ki so ljubezni in sprejetosti lačni pa so za kratek čas potešeni. Nekateri ga pijejo iz navade, nekaterim je všeč njegov okus. Pri MNOGIH ljudeh je pitje alkohola oblika bega pred soočenjem s težavami, za katere mislijo, da jim niso kos. Vemo, da pijača že prežene misli in skrbi.Vendar alkohol ne reši problemov, problemi so spet ŽIJO, ko alkohol gre ADIJO. Včasih lahko nastanejo še večji. In ker ljudi je veliko z nezadovoljnim načinom življenja, alkohol teče naprej v potokih.

  Ampak to je tek na kratke proge. Na dolge proge nam alkohol sigurno ne zagotavlja dobra občutja.

  Ampak saj veš, da je znano, da so veliki intelektualci preteklega časa bili nagnjeni k temu, da so spili kozarček več. Prešeren, Freude, Fitgerald, Tolstoj in še in še njih so si ravno zaradi namazali jezik. Velika dela narejena pod vplivom alkohola. 😀

  “KI UTOPI VSE SKRBI, V POTRTIH SRCIH UP BUDI.”

  Upam, da nisem preveč zašla. 😀

 2. Tina on 15. marca 2013 at 13:55 said:

  Moj voča pravi, da ko ura odbije poldan, je čas za prvo pivo. 😀

 3. Podplat on 15. marca 2013 at 18:45 said:

  Zato sem jaz šel k AA in tam preživim vsak teden slabi dve urici. Poslišam veliko, govorim malo. Pa nraje rečemo, samo prvega glaža ne. Pkmaga. SM si pomagam s švepsom, ali kinottom, pa tudi sok s tonikom je kar v redu. Je pa res alkohol in nikotin skupaj zvečer je glavobol zjutraj. Pri meni zdaj kako leto ne.

 4. 1- 2x letno ni nič narobe se ga nalit…če ne zaradi drugega, pa zaradi tega, da naslednji dan veš, zakaj lep čas tega spet ne boš počel….. 😎

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation