Pa je tu. Spet tisti dan, ko se bi morali imeti radi. In to po mnenju trgovcev tudi izkazovati z raznimi, večinoma brezveznimi darili. Ok, vemo vsi o 50% moje trgovine in skregano s samo logiko bi bilo, če ne bi še v blogu priporočal nakupa kateregakoli erotičnega pripomočka. In ne samo, da bi bilo skregano z logiko, ampak tudi je. Ker? Več v nadaljevanju.

Kupiti danes drago čokolado, katera bo pojutrišnjem trideset procentov znižana in podobne stvari, me niso nikoli mamile. Niti obdarovanje za Božič, še za rojstni dan težko komu kaj kupim. Pa ne zaradi denarja, pač pa zaradi potrošniške gonje. Imam lepo pošlihtano: eden in tudi edini pravi prijatelj mi običajno štiri mesece pred rojstnim dnevom pošlje link stvari, katere si želi in poleg napiše, da ima v januarju rojstni dan. S partnerico se sicer za miklavža in dedka mraza pustiva presenetit, ampak vseeno izraziva želje. Prav tako z družino. Ampak 14. februar? Jebeno valentinovo, ko cvetličarne samo čakajo, da kdo pride in pusti kupček denarja za nekaj jebenih vrtnic, samo zato, da bi osrečil ljubljeno osebo? Zaradi mene, lahko, ampak jaz ne padem na to foro. Vem, nisem romantik, čeprav pravijo, da sem, ampak na to imam drugačne poglede. Če imaš nekoga rad, mu to lahko izkažeš na katerikoli dan v letu in večkrat letno, ne pa na ravno točno določen dan. In ker sem tak, da gledam na trgovino kot potrošnik in ne kot prodajalec, me še vedno čudi, da ljudje niso spregledali. In že vidim jutri zjutraj sicer brezposelne osebke, pa ne ker ne bi dobili dela, ampak ker se jim enostavno ne ljubi, kako bodo mleli v mislih: ”tudi če jem samo kruh, rožo ji moram kupit”. Žal trgovina brez potrošnikov ne gre, kot tudi ne gre potrošniku brez trgovine. S to razliko, da nas je potrošnikov zmeraj manj, oziroma manj nakupujemo, trgovine se pa še kar naprej odpirajo, gradijo nove, vabijo z ugodnimi cenami in podobnim shitom.

Kaj se zgodi, ko gre sicer nepolitični bloger pisat o politiki? Prekurca vse do amena. Poglobil sem se v možgane našega vrlega in kot smo videli po televiziji, zelo oboževanega Janeza. Stare mame s slovensko zastavo, ki so vzklikale ”planšar, planšar”, vsaj zaradi njihovih protez je bilo tako slišati (čeprav so v bistvu vzklikale priimek našega ljubega Janeza), so bile brezplačno pripeljane v Ljubljano, verjetno iz kakih 1000 metrov nadmorske višine naseljenih krajev in dobljenimi tridesetimi evri zahvale ter podkupljene z dvema narodnozabavnima komadoma. Ja, kaj vse ne počne človek za denar. Ni še jasno, kdo je večji grešnik, kurba, ki se prodaja zato, da lahko nahrani svojega sina, ali stara mamica, ki sicer z nizko penzijo ne gre skozi mesec, a podpre Janšo za ušivih trideset evričev. Še Zlatko Dobrič in Gianni Rijavec bi napolnila Cankarjev dom, če bi ponujala 50 evrov. No, k dejstvu. V možganih našega vrlega Janeza ni bilo niti ene sledi, ki bi napeljevala vsaj na misel o odstopu. Je bilo pa veliko enačb in deljenja, množenja ter trikov, kako še bolj pogubiti državo, poleg tega pa še nekaj precej politično rasističnih žaljivk. Potem sem možgane zapustil, saj sem se bal morebitne okužbe. Lahko samo rečem, da bi bilo pametno za našega Janeza, da odstopi, kajti narod mu bo hvaležen. V nasprotnem primeru bo narod hvaležen tistemu, ki bo v rokah držal orožje. Za kar se sicer čudim, da se še ni zgodilo. In ne, ne pozivam k ničemur.

Spoznal sem nov zimski hobi. Nad njim se navdušujejo predvsem dekleta, ki so nekje leta 2004 bile še samovšečne najstnice, danes pa so razen dodanih devetih let in s tem izgube naziva ”najstnice”, samo še samovšečne. Njihov dan poteka takole: zjutraj vstane, pogleda skozi okno, vidi štiri cm snega, se priklopi na facebook in začne s pritožbami, da nihče ne pluži, da je odrezana od sveta, sledijo komentarji njenih prijateljic, ena od njih trdi, da ni mogla z otroškim vozičkom do štirinajst metrov oddaljene trgovine, potem en moški napiše, da lahko primejo tudi one lopato v roke in si skidajo pred hišo, potem so užaljene, rečejo, da je to moško delo, da za to bi morala priti cestna služba, medtem časom zapade še petnajst centimetrov snega, pa spet komentarji, to je že absurdno, nihče ni prišel s plugom, kličejo Svet na Kanalu A, da naj pridejo posnet, da to je že višek, šofer pluga verjetno pije v kaki gostilni, kličejo na lokalni radio, medtem pride plug, katerega šofer je že od štirih ponoči za volanom in dela vse, da bi bile ceste prevozne in ona mu namesto čaja servira vse mogoče psovke in ga ozmerja z lenobnežem. In povejte mi, če ste vi šofer tistega pluga, boste šli taki kuzli tudi naslednje leto splužit? In sprašujem se, kakšen hobi imajo take ženske poleti… verjetno niti nočem vedeti.

Pa sem pricepetal do konca. Ja, zna biti da sem v današnjem zapisu bil žaljiv do marsikoga, ampak povedal sem vse tisto, kar mi je ležalo na duši. In spisano je vse zelo na hitro, ker zadnje dneve imam vsega preveč in komaj čakam, da nekam izginem. Res je, kakih deset dni peljem moje možgane na pašo, ker so res potrebni.

Lepo se imejte in … ja, nič, se beremo, ane.

4 Thoughts on “Dol mi visi za: Valentinovo, Janšo in potrošništvo

 1. Taki babi bi jst naslednje leto splužu celo cesto pred njena vrata, potem pa še od kje drugje pripeljal sneg in ji še tistega narinil!
  Vsem, ki mislijo, da snežna služba počiva, predlagam enodnevno usposabljanje, da dobijo malo občutka za te stvari.

 2. Kokoši…….bi blo treba samo povedat koliko kalorij porabiš, ko kidaš in da se celulit enostavno topi……to bi cestna služba dobila konkurenco…..;)

 3. Pero, ti sploh nisi za žur….. 🙂 😎

 4. Pač folk je ful razvajen postal. 15 let nazaj si še videl avte, ki imajo montirane verige, zdaj že redkokoga vidim, da jih sploh ima v avtu. Res je tudi da folk ne zna vozit, ko pade sneg. Pač izklopi radio pa pelji 20km/h počasneje, ne pa da se mi jajcaš 40km/h, pa kupi si pravi cajt zimske gume, ne pa da se voziš z nekim zlizanim hudičem.
  Z očetom plužima skupno skoraj 40km cest, vsak s svojim traktorjem.
  Šolske poti morama splužit že, ko zapade 5cm snega, to grema plužit seveda najprej, da lahko otroke varno pripeljejo v šolo kombiji in avtobusi.
  Ostale t.i. gozdne ceste pa morama plužit, ko ga zapade 15cm. Je pa tudi tako, da če bi jaz šel plužit vse ceste ko pade že 5 cm snega, mi tega nobeden ne bo plačal. Vedno tudi gledama, da grema splužit ceste par ur preden gredo ljudje v službo, tako da so prevozne.
  Tak folk, ki piše te traparije in kliče na radio 1, pač nima niti najmanjše predstave koliko časa in dela je vloženega v to.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation