Okej, zaradi varstva osebnih podatkov sem do sedaj marsikatero stvar prikril oziroma jo povedal tako, da ni bilo mogoče razbrati določenih osebnih zadev. Naredimo danes temu vsaj delno konec in … ja, naj izdam svojo starost.

Ne prav dejansko, do dneva ali meseca natančno. Niti do leta natančno ne. Lahko pa povem, da že več kot trideset let tlačim zemljo. In da nekje zadnjih deset let živim po načelu, da se mi bo dobro vrnilo z dobrim, slabo pa pač s slabim. Posledično se trudim, da slabih stvari ne počnem, niti nikomur ne želim slabega. Raje se obrnem in si mislim nekaj v stilu ”bo že narava naredila svoje”.

In te besede, katere sem danes uporabil v samem naslovu tega zapisa, sem v teh več kot tridesetih letih slišal milijonkrat. Še več, milijavžentkrat. Običajno od ljudi, ki se smilijo sami sebi, ki presedijo popoldneve ob kavici ali pivu v lokalu, kjer se tikajo z vsemi kelnarcami, za katere mimogrede tudi vedo, kdaj imajo rojstni dan. Teh navad nimam, razen izjemoma pride večer, ko s klapo presedim kakih šest, sedem ur za mizo in debatiram o vsem možnem in nemožnem. Ampak vseeno, to je enkrat mesečno.

Frazo ”ti ga pihneš” velikokrat tudi slišim od kolegov, kateri mi namesto dela svetujejo lenarjenje in ja, verjetno bi si ga privoščil, če bi imel plačo kot oni. Da sem mona, ker sadim krompir, čeprav ga imajo čisto poceni v vsaki trgovini, da sem bil užaljen, ko mi paradižniki niso uspeli, da vsak dan tovorim več litrov vode na njivo, da zalijem pridelek ter da bi se lahko posvetil bolj sebi, če se ne bi ves čas z drugimi stvarmi ukvarjal. To mi znajo velikokrat očitati, v isti sapi pa mi rečejo ”ti ga pa pihneš”.

Jebemu mater, pihnem ga. Delam v podjetju, kjer me plačajo jebenih 600 evrov za sobote, nedelje, zjutraj, popoldne in praznike. Delam z ljudmi, kar ni enostavno, sploh ko veš, da narod gleda za vsak evro. Pridem domov in se ubadam s sadnim drevjem, njivico ali kurjavo. Zato, ker nimam denarja, da bi lahko vsak dan šel v jebeni merkator po z vsemi kemikalijami pošprican paradižnik, po decembrske marelice in nekisle limone. Zabijam dneve ob oranju in prekopavanju vrta, kljub temu da sploh ne vem, če bo dobra letina. Vsak evro, ki je privarčevan, je pametna naložba za moje prihranke. Katerih sicer nimam. Ok, priznam. Imam tudi jaz falerje. Redno zapravljam za jackpot, čeprav nikoli nič ne dobim, ampak vseeno. Taki ljudje, ki me tisti dan v mesecu vidijo, ko šest ali sedem ur sedim v gostilni, tisti mi potem rečejo, da ga pihnem. Tisti, ki me vidijo, da se odpravljam za deset dni na dopust v Savudrijo, tisti mi rečejo, da ga pihnem. Tisti, ki me vidijo, da se peljem z avtom, tisti mi rečejo, da ga pihnem. In tisti, ki vidijo, da imam dober telefon, mi rečejo isto.

Tisti, ki me vidijo v baru, me ne vidijo, ko vstanem ob petih, grem na šiht, popoldne pa počnem nekaj, kar ne zapravlja mojega denarja, ampak mi ga varčuje ali celo služi. Tisti, ki me vidijo, ko grem na dopust, ne vedo, da nisem preždel popoldnevov ob kartah, pikadi in pivu le zaradi tega, da lahko grem na dopust. Da si ne kupim vsako leto nove bunde in vsako leto novih allstark. Tisti, ki me vidijo z avtom se furati, ne vedo, da grem verjetno v službo ali v trgovino opraviti večji nakup. Da grem po ostalih opravkih s kolesom, ne vedo. In tisti, ki rečejo, da imam dober telefon, ne vedo, da si vsake štiri leta privoščim novega, če ne še kasneje. Porko dindjo, da se človek celo leto ali še več neki stvari odreka samo zato, da si lahko privošči nekaj novega, pa mu vsi rečejo, da ga pihne. Sosed ima novega bemveja, pa mu nihče ne reče. Jaz po 13 letih kupim nov avto, nepožrešen in mali, da komaj sedijo štirje noter, vreden 4x manj od sosedovega bemveja, pa grem vsem v nos. Pizda.

No, ok. Sem se razhudil. Ampak ne smem jamrat. Veliko Slovencev bi ubijalo, da bi sploh imeli službo, da bi imeli možnost imeti njivo in da bi lahko sebi in bližnjim privoščili dopust. Vem. Ampak popizdim, ko mi ljudje, ki imajo vse, kar si zaželijo, rečejo da ga jaz pihnem.

2 Thoughts on “”Ti ga pa pihneš”

  1. Podplat on 30. aprila 2013 at 9:41 said:

    Heh, bravo. Sam sem poçel stvari na vrtu zaradi žene, priznam da je večino pletja in nege rastlinic opravila ona ali ipak. Zdaj pa ne sadimo sejemo nič. Imamo vrt pa je lepo trava, da se otroka valjata po njej, da mi ni treba pulit svojih las ko je pomečkana solata ali kaj drugega. Ni ideal je pa to.

  2. Ne bi bila jaz, če ne bi na ta tako objavo imela konstruktivnega komentarja v svojem stilu: Nekaterim ljudem se povzpneš na vrh glave, drugim greš na jetra, v povprečju si vsem prirasel k srcu. 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation