Spoštovano obiskovalstvo dokaj dobrega bloga, želim vam prijetno branje.

Občasno ne morem iz svoje kože in če sem včeraj pisal o nečem drugem, kljub temu, da se želim sčasoma usmeriti v zgolj kolesarske, me včasih nekaj razjezi in … no ja, moram zmetati v zapis.

Čeprav tiskanih medijev ne kupujem, z izjemo enega mesečnika, samo čakam, kdaj bodo pljunili čez Lidl. Tale je namreč s ponudbo piva Komunajzer bega vse s preteklostjo obremenjene osebe. Kar je skregano z logiko. Ne, ne s to ponudbo, pač pa s tem, da ljudje še vedno živijo nekje zadaj. Gledano časovno, medtem ko je pri nekaterih ura petnajst do osmih zvečer, je pri nas dvajset in sedemnajst minut. Če razumemo, ane.

Naj postane nekaj jasno: večina teh osebkov, ki se pritožuje ne le čez Lidlovo ponudbo, temveč tudi čez poimenovanje piva, med drugo svetovno vojno ni bila niti rojena. Kar se je takrat dogajalo, so izvedeli od staršev in starih staršev ali pa verjamejo medijem. In s tem so si ustvarili eno mnenje, katerega drgnejo v nedogled, misleč, da so oni edini, ki imajo prav. Upam samo, da se niste razplodili, če pa slučajno imate potomce, bi bilo lepo, če le ti ne bi šli po vaših stopinjah.

Z vašimi besedami o komunistih, domobrancih, partizanih in domoljubih ne boste dosegli nič, z izjemo tega, da vas bo mogoče nekega dne nekdo ošvrknil po ustih, ker boste vztrajali pri tem, da je točno tako, kot govorite in če ne bi vaši preljubi (vstavi po želji) naredili tako, kot so, bi bilo danes veliko slabše. Aja? Na podlagi česa veste, da bi bilo slabše? Na podlagi vaših narobe obrnjenih oči, s katerimi vidite v preteklost, prihodnost pa vas niti najmanj ne zanima? Ali nemara na podlagi opranih možganov, katere vam perejo razni levi in desni mediji za 4.99 € tedensko? Bolno do amena, da se ukvarjate s preteklostjo, katere ne morete spremeniti, namesto da bi se brigali zase in za svoje življenje v prihodnosti.

Ampak, vsaj vemo, kdo so ti ljudje. Gre se za ušivo tolpo nadrkancev, ki mislijo, da so pojedli vso pamet tega sveta. S svojimi besedami se vmešajo v vsak drek in poveličujejo neka pretekla obdobja, ko jim je bilo blazno lepo. Ob vsem tem se zavedajo, da bi lahko bilo lepo tudi sedaj, ampak da temu ni tako, so krivi drugi. Ne zavedajo pa se, da so bili tudi takrat krivi drugi, da je bilo lepo. Ker če se hočeš imeti lepo, si lahko sam narediš.

Moje mnenje: v Lidlu redno nakupujem, ker imajo kvalitetno robo in cene so prijazne moji denarnici. In glede na to, da pri njih dobim vse, ne vidim razloga v obiskovanju drugih trgovin. Žal, ker v mojem malem mestu ni prisoten, opravljam tiste hitre nakupe, ko rabiš zgolj kruh, v drugih trgovinah, večje nakupe pa vedno opravim v Lidlu. Sicer sem pa tudi ljubitelj piva in vem za pivovarno Komunajzer, njihovih zvarkov pa nisem še poskusil. Le te bom nabavil ob prvem obisku Lidla oziroma poskusil priti do njih na kakšen drugačen način.

Seveda me zanimajo tudi druge stvari. Bi bil odziv drugačen, če bi zgoraj omenjeno pivo ponujal drugi trgovec? Bi tudi v tem primeru očitno prizadeti pisali po omrežjih, da ne bodo več prestopili praga trgovin, ali bi nemara nekako sprejeli to, z besedami, naše je, podpirajmo? Kaj pa, če se v Komunajzer flaši skriva zelo okusno pivo, ki bo nekega dne osvojilo prestižno nagrado? Kaj pa, če bi se pivovarna imenovala drugače?

Ker ne gledam v preteklost, si bom dovolil pogledati v prihodnost. Nekdo bo odkril tržno nišo, ki bo zatirala take idiote. In na plastenke z vodo, na paštete, poli salame, sire in razne živilske produkte lepil moteče slike. Posledično pritoževalci ne bodo teh živil kupovali in počasi bodo … ne ne, ne bom napisal, da ne užalim ljudi, ki so očitno užaljeni že ob … no, rekel sem ne.

Prosim vas, ljudje. Za poimenovanje piva se gre. Ime ne deluje žaljivo, razen za vas. Ampak vi ste zagotovo primerki, ki bi v primeru popolnega partnerja raje ostali samski, če bi le ta nosil enako ime, kot vaš bivši. Taki primerki, ki prekolnete vse od Filipoviča naprej, v kolikor uzrete Zastavin avto na cesti. Čudi me, da niso še podali zahtevka, da se janževec preimenuje v janševec.

Vam povem najboljši način za lepo življenje, kot ga imam sam. Preteklost pustiš tam, kjer je, ker od nje lahko imaš samo dvoje – spomine in izkušnje. Gledaš naprej, karkoli delaš, delaš z veseljem in se ne grebeš za položaje in denar. Najvažnejša je notranja sreča in zdravje. Tisti pljuvalci pač tega nimajo… In če je že toliko sporno ime pivovarne in jih zmoti vsakršno omenjanje komunizma – kako najlažje uničiš komunajzarja? Enostavno. Spiješ ga.

Nekaj je pa res. Včasih je za preboj na tržišče potrebno imeti jajca. Šokirati. Biti izviren. In pivovarni Komunajzer je to očitno uspelo – v Lidlu so v treh dneh razprodali vso zalogo.

Opomba avtorja: zgornji zapis ni napisan pod prisilo in izraža mnenje in stališče avtorja. Prav tako ni sponzoriran s strani omenjenih podjetij. Avtor niti ni pripadnik nobene stranke in ni politično obremenjen. Je le bitje, ki mu je prihodnost pomembnejša od preteklosti.

”Pero, drži se kolesa, bo bolje zate…”.

3 Thoughts on “Kako uničiš Komunajzerja?

 1. Dragi Peter Filec, ni tako enostavno, kot si misliš!
  Slovenija je ena od držav, ki so bila za železno zaveso in imele komunizem.
  Komunizem je pokvečil družbe, kjer je vladal in rešitev tega zla je tranzicija. Nekatere država so se je lotile zavzeto in če ravno so doživljale bistveno tršo komunistično diktaturo kot Slovenija in so zato tudi bistveno bolj zapostale, sedaj Slovenijo dohitevajo, ali celo prehitevajo. Poudariti je potrebno da so bili zostanki nekaterih držav za Slovenijo občutni. Skorajda nemogoče se je zdelo, da bi lahko Slovenijo dohitele.
  Temeljita tranzicija pa jim je to omogočila in sedaj so že vštric s Slovenijo.
  In kaj je v bistvu tranzicija? Opustitev komunizma! Opustitev kvarnega političnega režima!
  Slovenija tega ni storila in se Slovenci še kar ubadamo s komunizmom. Tuji trgovci pa poznajo mentaliteto Slovencev, zato jim ponujajo bombončke, kakršno je pivo Komunajzer. Gre za provokacijo, gre pa tudi za reklamiranje komunizma. Saj tvoj komentar kažena to, da ti je popolnoma vseno v kakšni državi živiš. Ne briga te pretekost, nočeš razčistiti z njo in vseeno ti je, ali je pretekost tudi tvoja sedanjost. Naučili so te, da je važna le prihodnost. Vedi pa, da brez razčiščene preteklosti ni prihodnosti. V Sloveniji pteteklosti nismo razčistili, zato nas druge države, ki so to storile, prehitevajo in očitno zaradi tega ne boš imel lepe prihodnosti. Skol, komunajzer!

  • Cenjeni bralec. Predvsem je enostavneje, kot si mi opisal.
   Zavedam se pomena komunizma in s prvim delom odgovora mi nisi povedal nič kaj zanimivega. Zato se bom dotaknil drugega dela. Medtem, ko praviš, da se ubadamo s komunizmom, vzemi na znanje, da se ne vsi. Jaz se recimo ne. Ker, kot sem opisal, živim v sedanjosti. In tudi moja preteklost je razčiščena. Ne vem, zakaj bi bila moja prihodnost povezana z razčiščevanjem preteklosti. Gre se za mojo prihodnost, ne za prihodnost države. Če je razumljivo, če ne, bom jasnejši: gledam, da bom v življenju imel to, kar potrebujem za življenje: hrano, streho nad glavo, osebno srečo in zdravje. Oprosti, ampak povezave s komunizmom tu ne vidim.

 2. Sabina on 8. avgusta 2017 at 23:36 said:

  ‘Preteklost pustiš tam, kjer je,’ pa popiješ, če ti okus sede.
  Z vsem spoštovanjem preteklosti. A z zavedanjem, da je treba preživeti dan, teden, mesec.
  Ne glede na vodstvo, sistem….
  Na zdravje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Post Navigation